Bikery na Zélandu překvapil mráz

Praha - Z českého léta do zimy na opačné straně zeměkoule. Reprezentační tým bikerů je už více než týden na Novém Zélandu, kde se o víkendu koná mistrovství světa v cross country horských kol. Český výběr tvoří osm jezdců: Spěšný, Eberl (kategorie Elite), Hanušová (ženy), Huříková, Janstová, Kulhavý, Škarnitzl, Novák (do 23 let).

Středočeský region má zastoupení ve Filipu Eberlovi (Scania Apache team Kolín) a Jaroslavu Kulhavém (Michelin MTB Kutná Hora). "Cesta letadlem trvala téměř třicet hodin," líčil v SMS zprávě Eberl. "A hned poté nás čekalo ještě 300 kilometrů v autě."

V Oceánii nyní končí kalendářní zima, takže v dějišti šampionátu panuje pro bikery nezvykle chladné počasí. "V noci teplota klesá i pod nulu," prozradil Eberl.

V pondělí mohli závodníci poprvé trénovat. Předtím měli povoleno trasu okouknout, ale jen bez kola.

"Je to docela nářez," napsal Eberl. "Od startu dlouhý kopec, zhruba dva kilometry nepřetržitého stoupání."

Pak se prý jede po loukách, i tam je trať členitá. "Následuje sjezd, který je tak náročný, že se na něm nedá vůbec orazit," řekl třetí muž letošního českého mistrovství.

Ambice Středočechů v závodě jsou rozdílné. Zatímco Kulhavý pomýšlí mezi mladíky na elitní desítku, pro Eberla by v přetěžké konkurenci bylo úspěchem umístění ve třetí desítce.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa