Pražské schody 2009

Pražské schody 2009 | foto: Michal Sváček, MAFRA

Bikeři jedou dobýt Hrad. Po Nových zámeckých schodech

  • 3
Po Nových zámeckých schodech, po schodech z kamene... budou dnes večer sjíždět bikeři. V 18 hodin startují Pražské schody, exhibiční závod horských kol. Hlavní hvězdou je Jaroslav Kulhavý.

Vysoké hory vymění za pražský Hrad a lesní stezky nahradí zámecké schody. Biker Jaroslav Kulhavý bude dnes startovat na 18. ročníku Pražských schodů, unikátním exhibičním závodu horských kol.

Okruh začíná v Nerudově ulici a vede například přes Hradčanské náměstí, Malostranské náměstí a hlavně po 189 zámeckých schodech. Závodníci budou starou Prahou kroužit jednu hodinu, po jejím uplynutí je čeká poslední kolo.

„Moc se na závod těším. Je unikátní, nic podobného se nikde ve světě nejezdí,“ říká Kulhavý, který je na průběžném druhém místě ve Světovém poháru.

Schody ovládl už před rokem, kdy tu triumfoval poprvé v kariéře. I letos bude biker z Ústí nad Orlicí největším favoritem.

Dalšími aspiranty na vítězství budou například Francouz Cedric Ravanel nebo Jihoafričan Burry Stander, který byl před dvěma lety mistrem světa do 23 let a loni skončil na světovém šampionátu třetí. Stander patří stejně jako Kulhavý do stáje Specialized Racing.

„Ale rady jsem mu dávat nemusel, je to zkušený závodník,“ říká Kulhavý, mistr Evropy a stříbrný medailista z posledního světového šampionátu.

To by se letos mohlo změnit. Někteří závodníci, kteří vyhráli Pražské schody, se později stali také mistry světa. „Uvidíme. Naposledy mi to těsně nevyšlo, ale letos mám sezonu rozjetou dobře,“ dodává Kulhavý.

FAKTA

Pražské schody Exhibiční závod horských kol startuje v 18 hodin.

Okruh vede přes Nerudovu ulici, Hradčanské náměstí, Nové zámecké schody, Zámeckou ulici, Malostranské náměstí, ulici Na Tržišti, Břetislavovu ulici, Janský vršek a opět Nerudovu ulici. Jeden okruh měří 1 200 metrů s výškovým rozdílem 55 metrů.

Se závodem jsou spojená dopravní omezení. Uvedená místa budou uzavřena od 14 do 19.30 hodin.

Omezeno bude i parkování v některých místech.