Český cyklokrosař Adam Ťoupalík na mistrovství světa v Táboře

Český cyklokrosař Adam Ťoupalík na mistrovství světa v Táboře | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Ťoupalík měl v krvi bakterii, je zpátky ve formě a chce další český dres

  • 1
V sobotu bude už popáté za sebou obhajovat dres mistra republiky, a to je mu teprve 19 let. Jak je to možné? Dvakrát vyhrál v kadetech, dvakrát v juniorech a minulý rok mezi elitou. Adam Ťoupalík má přitom za sebou ne zrovna podařený rok. „Sezona nevyšla podle plánu, ale už se cítím mnohem líp,“ prozradil před startem v Kolíně.

O čem ještě mluvil?

O nepovedené sezoně

Letos jsem absolvoval hrozně těžký závodní program na silnici, kdy jsem přes léto jezdil profesionální závody. Bylo jich fakt dost a když jsme se vrátili ze Světového poháru v Las Vegas, tak jsem onemocněl. Dokonce jsem měl v krvi i nějakou bakterii, což mě dost trápilo. Do toho ta přetrénovanost, nedostatek odpočinu. Dostal jsem se z toho až teď v prosinci, cítím se mnohem líp a doufám, že forma přijde na nejdůležitější závody sezony – mistrovství republiky a mistrovství světa.

O třetím místě ve SP v Zolderu (dějišti letošního MS)

Hodně mě to povzbudilo, na té trati jsem vyhrál v juniorech Světový pohár, líbí se mi a věřím, že mi sedí. Je to určitě povzbuzující výsledek, na světový šampionát už se těším.

O favoritech na mistrovský titul

Pro mě to jsou asi Radek Šimůnek a Michael Boroš, oba letos prokázali, že dokážou jezdit do desítky ve Světové konkurenci. Ze závodníků v České republice pak určitě Tomáš Paprstka, který pojede za domácí tým a Vojta Nipl, ten má taky vzrůstající formu. Mezi těmihle se rozhodne.

Cyklokrosař Adam Ťoupalík si na plochodrážním stadionu ve Slaném jede pro...
Cyklokrosový mistr republiky Adam Ťoupalík

Takhle slavil Adam Ťoupalík loni, bude to letos podobný obrázek?

O kolínské trati a svých ambicích

Přijedu na ni až v sobotu před závodem. Trať je hodně háková, jsou tam dlouhé roviny, bude to hodně vyrovnané, ale šampionáty jsou vždycky dost specifické, takže uvidíme. Chci titul obhájit a doufám, že vyhraje ten, kdo bude zrovna nejsilnější.

O své šňůře pěti titulů v řadě

Spousta lidí mi říká, že jsem dítě českých šampionátů. Je to jeden ze závodů, na který se soustředím a zatím mi to vždycky vyšlo. Ale není to tak, že bych byl nějaký expert na republikový šampionát.

O jediném vrcholu sezony

Když jsem se v listopadu dostal z těch nemocí, dali jsem si za cíl jediný závod, a to je mistrovství světa v Zolderu. Furt to beru tak, že nejdůležitější závod sezony bude až na konci ledna.