Tom Dumoulin v červeném dresu lídra Vuelty na startu osmnácté etapy.

Tom Dumoulin v červeném dresu lídra Vuelty na startu osmnácté etapy. | foto: Profimedia.cz

Dumoulin nastavil štít všem útokům a dál vládne pelotonu Vuelty

  • 31
Nicolas Roche ze Sky v Riaze vyhrál a skupina hlavních favoritů dojela do cíle 18. etapy pohromadě. Cyklistická Vuelta je zase o den blíže svému cíli v Madridu a Tom Dumoulin, muž v červeném trikotu průběžného lídra, po neúnavné obranářské práci blíž k senzačnímu triumfu ve španělských etapách.

Byl to však pro Dumoulina další tvrdý test a to nejen vinou profilu 204 kilometrů dne, na nichž trčely dvě bolavé vrchařské prémie. Celé komando soupeřů totiž nizozemskému borci vyhlásilo válku: Pokud chceš Vueltu vyhrát, tak si to musíš zasloužit.

Zbývalo 19 kilometru etapy, vepředu bojovali uprchlíci o dílčí úspěch a Ital Aru, druhý muž výsledků, chtěl svou 3sekundovou ztrátu vymazat. Nastoupil jednou, podruhé, na posledním vrcholu dne Puerto de la Quesera byl při síle. Jenže v zádech měl neustále červený stín.

Dumoulin Italovi nedaroval ani metr, bil se jako lev. Další atak, a ještě jeden. Pak se Aru ohlížel na Nizozemce, ale ten nasadil kamenný výraz: Ne, mě nezlomíš. Muselo to být pro Itala frustrující, že o mnoho těžšího Nizozemce nedokáže odpárat. Ten totiž moc dobře chápal, že tady se rozhoduje o jeho životním úspěchu.

Dumoulinovi poté, co ve středu nasadil dres lídra, jiná nizozemská stáj Lotto nabízela pomoc. „Jsme oba nizozemské týmy s dobrými vztahy, takže vám chceme pomoci,“ zaznělo od sportovního ředitele Lotta Zeemana. Jak by se nyní lídrovi hodila pomocná ruka, protože v posledních kilometrech zůstal sám, bez jediného týmového bodyguarda.

Dumoulin má na dosah první nizozemské vítězství v Grand Tour od Zoetemelka v roce 1980, který opanoval francouzské etapy, ale sportovní ředitel Engels slušně nabídku odmítl. „Tohle pravidla UCI zakazují, neuchýlíme se k ničemu neregulérnímu.“

A Dumoulin se nakonec obhájil sám. Projížděl cílem jako lídr, zíral na záda dotěrného, tentokrát však zkroceného Arua a uvědomoval si, jak blízko je jeho sen: Už jen tři dny!

VÝSLEDKY

Cyklistický závod Vuelta - 18. etapa Roa - Riaza (204 km): 1. Roche (Ir./Sky) 5:03:59, 2. Zubeldia (Šp./Trek) stejný čas, 3. Goncalves (Portug./Caja Rural) -18, 4. Valverde (Šp./Movistar), 5. Chaves (Kol./Orica), 6. Rodríguez (Šp./Kaťuša), 7. Serry (Belg./Etixx-Quick-Step), 8. Hansen (Austr./Lotto), 9. Brambilla (It./Etixx-Quick-Step), 10. Pozzovivo (It./AG2R) všichni -38.

Průběžné pořadí: 1. Dumoulin (Niz./Giant) 73:45:13, 2. Aru (It./Astana) -3, 3. Rodríguez -1:15, 4. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -2:22, 5. Quintana (Kol./Movistar) -2:53, 6. Valverde -3:15, 7. Chaves -3:30, 8. Moreno (Šp./Kaťuša) -3:46, 9. Nieve (Šp./Sky) -4:10, 10. Meintjes (JAR/Team MTN) -6:51.