Veronika Vítková, Jitka Landová, Gabriela Soukalová a Eva Puskarčíková (zleva)...

Veronika Vítková, Jitka Landová, Gabriela Soukalová a Eva Puskarčíková (zleva) po vítězné štafetě Světového poháru v Norsku. | foto: Český biatlon, Michal Červený

Potřetí zlaté. Biatlonová štafeta žen triumfovala na Holmenkollenu

  • 270
Na úvod sezony v Hochfilzenu byly třetí, pak dvakrát zvítězily, následně dojely druhé a v neděli na Holmenkollenu přidaly české biatlonistky třetí triumf této pohárové sezony. Kvarteto Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková o necelou půlminutu porazilo tým Itálie.

V Oberhofu a Ruhpoldingu byly české biatlonistky neporazitelné, tentokrát v Oslu už po poslední předávce bylo jasno, že si dojedou pro další primát. Jen pět dobíjení a parádní běh = popáté na stupních vítězů.

„Tohle se dá hodnotit jedině pozitivně, pět dobíjení je perfektní výsledek,“ hodnotil trenér Zdeněk Vítek pro Českou televizi. „Byl jsem přesvědčený, že to holky zvládnou.“

S jedničkou na dresu rozjížděla první ze čtyř 6kilometrových úseků Puskarčíková, jenže hned první rána první střelecké položky byla nepovedená. Prvním nábojem však svůj omyl napravila a odjížděla na sedmém místě. Stojka Puskarčíkové už byla za nula a uháněla na druhém místě za Italkami, v zádech si vezla Němky, Norky...

Závod jsme sledovali on-line

Třetí pak dorazila na první předávku, dvacet sekund za Itálií. Soukalová se hned protáhla před Francouzku, na střelnici pak i ona hned úvodní ránou minula, přesto do dalšího okruhu vyjížděla druhá. A jejím stínem se stala Němka Preussová.

Soukalová však jako by se běžecky vzchopila, Němku utrhla, Italku pomalinku dotahovala a když bezchybně zvládla další zastávku na střelnici, ač si dávala na každé ráně záležet, stáhla vedoucí Itálii na rozdíl 5 sekund.

Z českého pohledu nejpovedenější a možná i rozhodující byl třetí úsek štafety, na kterém bojovala Landová.

Vleže pálila za nula, parádní byla i její druhá střelecká prověrka a zatímco Němka Gössnerová se trápila a dvakrát opravovala, ona už upalovala k poslední předávce. Na prvním místě!

Vítková, běžecky nejrychlejší žena sobotního sprintu, měla na předávce náskok 18,5 sekundy před Němkami, ale svůj úsek rozjela bleskově a během sedmi set metrů najela deset sekund.

Vítr na střelnici se však proti nástřelu změnil a Vítková po dvou chybách cvakala mířidly. Byť musela dvakrát dobíjet, dál si držela bezmála 28 sekund na německo-italské stíhací duo. Češka však znovu po trati letěla a cestou k dalšímu mezičasu přidala 5 sekund náskoku. Na „stojce“ se přibrzdila jednou chybou, ale hned první oprava jí vyšla a českou štafetu vedla ke třetímu prvenství sezony.

SP v biatlonu v Oslu

Štafeta žen (4x6 km)

1. Česko (Puskarčíková, Soukalová, Landova, Vítková) 1:11:10,6 (0 tr. okruhů+5 dobíjení), 2. Itálie (Wiererová, Gontierová, Sanfilippová, Oberhoferová) -28,3 (0+2), 3. Francie (Bescondová, Latuilliereová, Varcinová, Dorinová-Habertová) -45,9 (0+5), 4. Německo -1:02,3 (0+6), 5. Rusko -1:23,4 (0+6), 6. Ukrajina -1:50,9 (1+12).

Průběžné pořadí SP (po 5 ze 6 závodů): 1. Česko 282, 2. Německo 242, 3. Bělorusko 226. 14:30 štafeta 4x7,5 km muži.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)