LEGENDA. Ole Einar Björndalen si Nové Město na Moravě pochvaloval.

LEGENDA. Ole Einar Björndalen si Nové Město na Moravě pochvaloval. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Střelba Björndalena nestresuje. Pro rok 2013 už má Nové Město v kalendáři

  • 3
Řeknete biatlon a v hlavě se vám okamžitě rozsvítí: Ole Einar Björndalen. Fenomenální šestinásobný olympijský vítěz je zosobněním disciplíny pro běžce na lyžích s malorážkou na zádech. Potlesk novoměstských tribun, když v rámci Světového poháru vyjel ze startovní čáry k vytrvalostnímu závodu na 20 km, byl ohlušující.

V poli biatlonistů působí nenápadně. Ochotně se fotí s fanoušky, rozdává podpisy, do mixzóny se po skončení závodu vrátí i třikrát. A vypráví...

"Byl jsem mimořádně překvapený, jak se tady všechno změnilo, udělalo se tady hodně práce, stadion i tratě jsou perfektně připraveny," říká. Nové Město na Moravě zná z minulosti. Před třinácti lety, v nejúspěšnějších letech své zářivé kariéry, často proháněl i běžce-specialisty.

Ole Einar Björndalen

V roce 1999 skončil na Zlaté lyži v běhu na 30 kilometrů volnou technikou, v pelotonu s velikánem Björnem Dähliem, osmnáctý. Na tehdejších starých tratích se známými "esíčky".  Biatlonový Světový pohár pro něj připravil  novinku, zcela nové tratě.

"A jsou mnohem lepší," tvrdí biatlonový král. "Tratě jsou kopcovité, výšlap nahoru, pak prudký sjezd dolů ve vysoké rychlosti, takže člověk musí být na lyžích neustále ve střehu. To mám rád. Pro nás závodníky je to sice mnohem náročnější, ale pro diváky atraktivnější," vykládá.

Uplynulý víkend v Oberhofu chyběl, na start na Vysočině se těšil. Vytrvalostní závod si užil i navzdory pěti minelám na střelnici a 46. příčce.  "Střelba nebyla úplně ideální, ale já už se tím nestresuju," přiznává. 

Za dva týdny oslaví osmatřicáté narozeniny. Ve Světovém poháru nasbíral 91 vítězství a z olympijských her má doma kolekci jedenácti olympijských medailí. Šest z toho je zlatých. Přesto ještě končit nechce.

"Příští rok se do Nového Města vrátím. A rád," tvrdí. Znovu si poslechnout potlesk českých dlaní.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)