Michal Krčmář se raduje z pátého místa v závodu s hromadným startem v...

Michal Krčmář se raduje z pátého místa v závodu s hromadným startem v Ruhpoldingu. | foto: Český biatlon, Petr Slavík

Skvělý Krčmář! V hromadném závodu v Ruhpoldingu dojel pátý, Moravec sedmý

  • 86
Startoval s třicítkou jako úplně poslední, ale předjel všechny. Erik Lesser vyhrál díky čisté střelbě hromadný závod mužů ve Světovém poháru v německém Ruhpoldingu. Ani Češi se neztratili, oba doběhli v nejlepší desítce - Michal Krčmář si znovu vylepšil osobní maximum na páté místo, Ondřej Moravec byl sedmý.

Byl to další skvělý závod českých biatlonistů, od samotného startu se pohybovali mezi nejlepšími.

Michal Krčmář se ve čtyřiadvaceti letech dočkal prvního umístění mezi nejlepšími pěti biatlonisty ve Světovém poháru. Přitom se musel probíjet početným davem biatlonistů – startoval totiž až z poslední desáté řády s osmadvacítkou. Skvělým během a téměř bezchybnou střelbou si dojel pro páté místo.

Ondřej Moravec dokonce do poslední střelby bojoval o čtvrté místo. Jedna chyba v poslední položce ho ale odsunula na sedmou příčku.

Závod vyhrál Němec Erik Lesser. S třicítkou vyjel vstříc svému triumfu klidně, první kolo projížděl jako úplně poslední a zdálo se, že si vyjel v Ruhpoldingu na výlet.

ON-LINE

závod jsme sledovali v podrobné reportáži

Až do první střelby.

Tam začal úřadovat a z dvaceti ran neminul ani jednou. V posledním kole udržel 12 sekundový náskok na dotírajícího Martina Fourcada a Rusa Garaničeva a připsal si první výhru sezony. Fourcade doběhl druhý, Garaničev třetí.

Nenápadný vítěz Lesser

Hned od začátku se na čele 30hlavého pelotonu biatlonistů objevil Martin Fourcade, na jeho konci pro změnu vlál Erik Lesser, který vypadal, že jede vycházkovým tempem a závod ho vlastně vůbec nezajímá...

Na úvodní střelbě došlo k první selekci, jen 16 biatlonistů odstřílelo čistě – mezi nimi i dva Češi.

Na čelo se dostal pistolník Simon Eder, který terče vybílil za 21 sekund, hned za ním už vyjížděl Tarjei Bö a bratři Fourcadové. Moravec s Krčmářem uzavírali první desítku.

Jednatřicetiletému českému reprezentantovi ale nejely úplně ideálně lyže, při každém sjezdu ztrácel a musel si vlak před sebou dojíždět. Zato Bö s Fourcadem zvyšovali tempo a bylo vidět, že ostatní biatlonisté mají co dělat, aby se s nimi udrželi.

I po druhé střelecké položce odjíždělo české duo pospolu na sedmém a osmém místě. Na čele znovu a znovu přitápěl pod kotlem Martin Fourcade. Držet se Francouzova tempa zvládli jen Rus Garaničev s Johannesem Bö, k první trojce se ještě na trati dotáhl zatím neviditelný Němec Lesser, Češi nepatrně ztráceli.

Dvaadvacetiletý Bö ale třetí střelbu nezvládl a putoval na dvě trestná kola. V eliminačním závodě tak na čele zůstala trojice – Fourcade, Garaničev, Lesser. Moravec po třetí střelbě ztrácel na čtvrtém místě 14 sekund, Krčmář si kvůli jednomu trestnému kolu pohoršil.

V podání Fourcada to na trati vypadalo jako sprint na 15 kilometrů. Plán byl jasný – utahat všechny. Ve čtvrtém kole si už to už i Lesser rozmyslel. S Francouzem nepojedu, radši se připravím na střelbu, uvažoval nejspíš. Fourcada se tak držel jen Rus Garaničev, který se v Ruhpoldingu potkal se skvělou běžeckou formou.

Bylo jasné, že rozhodne poslední střelba

Pistolnický souboj ale nezvládl ani Francouz ani Rus. Buffalo Billem hromadného závodu se stal Němec Erik Lesser, který sice přijel o pár sekund později, ale chybu neudělal. Ze střelnice vyjížděl s náskokem 12 sekund na francouzsko-ruskou letku.

Moravce mezitím jedna chyba odsunula na páté místo, přiblížil se k němu znovu čistý Michal Krčmář.

Fourcade se na trati snažil, co mu síly stačily, ale Lesser jich měl víc. Náskok si v posledním kole pohlídal a mohl slavit první výhru v dosud nepovedené sezoně. Druhé místo bral Martin Fourcade, třetí doběhl Garaničev.

Michal Krčmář se v posledním kole zmáčkl a z deváté pozice po střelbě se posunul až na skvělou pátou příčku. Na trati předstihl Svendsena nebo Edera a na zádech udržel Němce Schemppa. Nejlepší výsledek kariéry byl na světě. Ondřej Moravec naopak tempo neudržel a doběhl sedmý.

V neděli je od 11 hodin na programu ženská štafeta.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu:

Muži - závod s hromadným startem (15 km): 1. Lesser (Něm.) 40:29,3 (0 tr. okruhů), 2. M. Fourcade (Fr.) -9,8 (1), 3. Garaničev -13,1 (1), 4. Šipulin (oba Rus.) -42,5 (1), 5. Krčmář (ČR) -47,2 (1), 6. Schempp (Něm.) -48,0 (2), 7. Moravec (ČR) -50,2 (1), 8. Desthieux (Fr.) -52,2 (1), 9. Eder (Rak.) -54,6 (1), 10. Svendsen (Nor.) -58,6 (1).

Průběžné pořadí SP (po 13 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 655 b., 2. T. Bö (Nor.) 468, 3. Svendsen 465, 4. Šipulin 414, 5. Fillon-Maillet (Fr.) 404, 6. Garaničev 391, ...12. Moravec 303, 28. Krčmář 175, 29. Šlesingr 157, 53. Soukup 37, 82. T. Krupčík 3.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)