Michal Krčmář

Michal Krčmář | foto: Petr Slavík, Český biatlon

Krčmář versus zbraň: Nejsem technický typ. Ale něco dělám blbě

  • 8
Pokljuka (Od našeho zpravodaje) - Sedmnáctým místem ve stíhacím závodě uhájil Michal Krčmář pozici v Top 10 celkového pořadí Světového poháru biatlonistů, ale v cíli byl pořádně naštvaný. Kvůli svému běhu a hlavně kvůli technice. Když se vám už ve druhém závodě ze tří zasekne na střelnici náboj a zbytečně proto ztrácíte, není to důvodem k jásání.

Krčmář byl ve stíhačce sedmnáctý. Bö má double, Fourcade vzdal

Johannes Thingnes Bö slaví triumf ve stíhacím závodu v Pokljuce.

Proč jste musel při první položce ručně dobíjet?
Přijížděl jsem na střelnici a jak jsem otevíral klapku, zaháklo se mi poutko za lauf a nemohl jsem ho vydolovat. A pak se mi navíc při přebití šprajcnul náboj. Nechci být sprostý, ale... Tohle musím změnit, jsem na sebe neskutečně naštvaný.

Vidíte konkrétní příčinu, proč se tak stalo?
Nevím, já nejsem moc technický typ, takže si musím promluvit s trenérem, jestli tam něco dělám blbě s tím přebíjením. Štve mě to. Teď se k tomu víc nevyjádřím, musím si vše pořádně vyhodnotit. Ale rozhodně tam něco špatně dělám. Ta první položka byla katastrofální. Dvacet sekund pryč, první patnáctka pryč a na trati jsem byl taky žalostný. Dnes fakt nejsem nadšený, i když propadák to sedmnácté místo není.

Nakumulovala se únava ze tří závodů ve čtyřech dnech?
Tu mají všichni stejnou. Musíme být připravení, v tom bych problém neviděl, ani bych na únavu nic nesváděl.

O umístění v první patnáctce vás potom po třech čistých položkách připravila jediná rána mimo na poslední stojce.
Nejsem si tam vědom chyby, ale prostě mi ta rána vypadla. Střelecky jsem se dnes cítil dobře, mrzí mě, že jsem závod neudržel celkově na nule. Zato z běhu jsem rozpačitý, nedokázal jsem s nikým jet, byl z mé strany takový utrápený.

Ovšem v porovnání s prvním pohárovým kolem v minulé sezoně (66. - 43. - 39.) je vaše letošní bilance 15. - 10. - 17. a z ní vyplývající devátá příčka v celkovém pořadí Světového poháru výrazně lepší. To vás těší?
To ano. Až odezní dnešní zklamání, určitě budu se vstupem do sezony spokojený. Pokljuku hodnotím pozitivně z hlediska umístění, ale když chcete dosahovat opravdu dobrých výsledků, musíte si vyhodnocovat i ty špatné věci. Zamyslím se nad nimi a připravím se na pátek na další kolo v Hochfilzenu.

Jak vám sedí hochfilzenské tratě?
Výsledkově zatím moc ne. Šesté místo ve vytrvalostním závodě na mistrovství světa tam byl v předminulé sezoně spíš záblesk. Ale to se může změnit, biatlon je také o nastavení hlavy. Nemyslím si, že by pro mě měl být Hochfilzen zakletým místem. Je nová sezona. Půjdu tam do toho s čistou hlavou a nebudu se ohlížet na to, co bylo.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)