Norský biatlonista Johannes Thingnes Bö projíždí vítězně cílem závodu s...

Norský biatlonista Johannes Thingnes Bö projíždí vítězně cílem závodu s hromadným startem v Anterselvě. | foto: Český biatlon/Petr Slavík

Hromadný závod v Anterselvě ovládl Nor Bö. Češi až ve třetí desítce

  • 247
Třetí hromadný závod biatlonistů ovládl norský reprezentant Johannes Thingnes Böe, který v cíli předběhl Francouze Fillona Mailleta. Čeští reprezentanti prokletí jménem Anterselva neprolomili. Nejlépe skončil na 23. místě Ondřej Moravec.

Po Novém roce neprožíval ideální období. Norský reprezentant Johannes Thingnes Bö vynechal rakouskou zastávku v Oberhofu. O týden později v Ruhpoldingu skončil nejlépe na patnáctém místě. Do italské Anterselvy tedy nepřijížděl v ideálním rozpoložení, odjíždět však bude posílen o první individuální letošní vítězství.

On-line

závod jsme sledovali v podrobné reportáži

Třiadvacetiletý Nor po sobotním druhém místě s reprezentační štafetou pošetřil své síly i do nedělního hromadného závodu. Jako jediný zvládl trefit všech dvacet terčů, přesto o vítězství musel rozhodnout až v cílové rovince, ve které přesprintoval francouzského reprezentanta Quentina Fillona Mailleta, který ještě nikdy ve Světovém poháru nestál na nejvyšším stupínku.

Že vysoká nadmořská výška v italské Anterselvě nevadí Rusovi Šipulinovi potvrdil i nedělní závod. Po vítězství v pátečním individuální závodě si dnes s jednou chybu dojel pro třetí místo.

Rychlík Fourcade

Lídr světového poháru Martin Fourcade udělal na střelnici hned tři chyby. Po bezchybných představeních vleže chyboval při třetí střelbě a závěrečná čtvrtá položka poslal francouzského fenoména na dvě trestná kola. Přesto se rychlonohý Fourcade prokousal na páté místo, a to hlavně díky nejrychlejšímu běžeckému času. Z Čechů nejlépe po trati běžel Michal Krčmář, jenž za Fourcadem zaostal o dvě minuty a připsal si 25. nejrychlejší čas.

Zklamání však panuje v české reprezentaci. Dosud Češi dokázali v hromadných závodech vždy zajíždět výsledky v nejlepší desítce. Vždyť Ondřej Moravec před domácím publikem v Novém Městě na Moravě dojel na čtvrtém místě. Jenže italská Anterselva českému týmu nesedí, což potvrdil i nedělní hromadný závod.

Michal Šlesingr do závodu vkročil správnou nohou. Po první střelbě se držel v elitní desítce, jenže ve druhém kole začal běžecky ztrácet, připsal si i chyby na střelnici a do cíle dorazil na 24. místě. Ještě o jednu příčku lepší výsledek zaznamenal Ondřej Moravec. České nedělní střelecké, ale i běžecké trápení podrhl na 28. místě Michal Krčmář.

„Rozhodně nejsme spokojeni. Na klukách se projevila únava z posledních závodů,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi šeftrenér Ondřej Rybář

Jak se vše odehrálo

Drobení startovního pole. První střelba balík čítající třicet biatlonistů rozdělila podle očekávání. Hned jedenáct závodníků trefilo vleže všech pět terčů a střelnici opouštělo s více než deseti vteřinový náskokem. Mezi elitou nechyběl ani Michal Šlesingr. Avšak český biatlonista ve druhém kole nestačil skvělým běžcům Fourcadovi nebo Šipulinovi a na celé pole začínal ztrácet.

Šlesingrův propad. Český reprezentant na druhé střelbě udělal jednu chybu a propadl se až na sedmnáctou pozici. I ve třetím kole Šlesingr bojoval s vyšší nadmořskou výškou, běžecky nestačil a klesl až do třetí desítky. Na chvostu startovního pole se tou dobu pohybovali i Ondřej Moravec a Michal Krčmář.

Norská nadvláda. Pouze tři biatlonisté zůstali i po třetí střelbě bezchybní. Kromě Němce Lessera i dvojice norských reprezentantů J. T. Bö a L. H. Birkeland. V první šestici figurovali ještě Svendsen a Björdalen. Před závěrečnou střelbou měla norská reprezentace několik želízek v ohni.

Překvapení při závěrečné stojce. Zatímco při čtvrté střelbě francouzský rychlík Martin Fourcade jednou chyboval, prapor francouzské reprezentace směrem ke stupni vítězů povznášel kolega Quentin Fillon Maillet. Společně s ním poslední střeleckou položkou opouštěl i Johannes Thingnes Bö. A Francouzovi se v hlavě v závěrečném kole honily myšlenky na premiérové vítězství ve Světovém poháru.

Stíhač Šipulin. Rozhodující závěrečnou střelbu si pohlídal i vítěz individuálního závodu Anton Šipulin. Rus ztrácel deset vteřin na vedoucí duo a vypadalo to, že o lepší umístění ještě zabojuje. Jenže i on v závěrečném šestém kole vykazoval známky únavy. V polovině 2,5 kilometrového okruhu stíhací jízdu vzdal a spokojil se se třetím místem, na kterém měl náskok více než dvaceti vteřin před čtvrtým Emilem Hegle Svendsenem z Norska.

Zkušený Bö. Třiadvacetiletý Nor při odjezdu ze střelnice tušil, že i dnes v Anterselvě rozhodne finiš. Na prvním místě tedy nechal svého francouzského soka, v klidu se ukrýval za jeho zády. Než přišel nájezd do cílové rovinky. Právě v ní Bö rozkmital své nohy a hladce se prosmýkl vedle Fillona Mailleta a uháněl vstříc prvnímu letošnímu individuálnímu vítězství.

České zklamání. Už to vypadalo, že Michal Krčmář po třetí střelbě druhou polovinu hromadného závodu zvládne lépe. Při třetí položce odstřílel čistě a posunul se pořadím. Jenže při závěrečné stojce zaujmul špatné postavení, nesrovnal se a dva terče minul. S pěti chybami tedy do cíle dorazil na 28. místě. Ondřej Moravec na vítěze ztratil více než dvě minuty a na střelnici udělal tři chyby. Michal Šlesingr běžel sice o něco rychleji, jenže na třetí střelba, při které udělal tři chyby, ho odsunula na konečné 24. místo.

Světový pohár v biatlonu

Anterselva (Itálie)

Muži - závod s hromadným startem na 15 km: 1. J. Bö (Nor.) 37:04,37 (0 tr. okruhů), 2. Fillon Maillet (Fr.) -3,7 (1), 3. Šipulin (Rus.) -21,7 (1), 4. Svendsen (Nor.) -25,2 (2), 5. M. Fourcade -29,2 (3), 6. Beatrix (oba Fr.) -33,4 (2), 7. Schempp -34,2 (1), 8. Lesser (oba Něm.) -54,2 (1), 9. Eberhard (Rak.) -59,2 (2), 10. Björndalen (Nor.) -59,8 (3), ...23. Moravec -2:38,8 (3), 24. Šlesingr -2:45,6 (4), 28. Krčmář (všichni ČR) -3:19,7 (5).

Průběžné pořadí SP (po 15 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 824, 2. Šipulin 548, 3. Schempp 522, 4. Peiffer (Něm.) 461, 5. Svendsen 457, 6. Lesser 433, ...11. Krčmář 333, 19. Moravec 257, 21. Šlesingr 239, 49. Soukup 52, 54. Václavík 35, 90. Krupčík (všichni ČR) 3.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)