Holubcové uškodila příprava v horách

Oberhof - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Do formy se začala dostávat pozdě, bolely jí nohy, měla mizerný krevní obraz. Bývalé mistryni světa Kateřině Holubcové pohoda na biatlonovém šampionátu v Oberhofu chyběla. Její osobní trenér Vlastimil Jakeš o tom ví. "Něco jsme udělali špatně," říká bez kličkování.

Holubcová se na osobního trenéra nezlobí. Příprava se uskutečnila ve vysokohorských polohách kvůli olympijským hrám, neboť v Turíně budou podobné klimatické podmínky.
 
"Zkusit jsme podobný model museli. Čas utíká rychle. Mistrovství světa je každý rok, olympiáda jednou za čtyři. Příště budeme zkoušet zase něco jiného," sama se zastává kouče.
 
Trenér Vlastimil Jakeš přesto mohl doufat, že se vyplní české přísloví "Konec dobrý, všechno dobré." Závod s hromadným startem měla jeho svěřenkyně na mistrovství světa v biatlonu rozjetý výborně.
Nakonec přidala k dvanáctému místu ve sprintu ještě jedenácté. Při pohledu na výsledkovou tabuli sám kouč oponuje: "Skoro dobré," říká.
 
Skvěle rozjetý závod s masovým startem pokazila třetí střelecká položka. Holubcová, skvěle běžící a jinde bezchybná, tam minula třikrát. Na trestném okruhu ztratila skoro minutu a půl. A šanci na medaili. Bronzovou, možná i stříbrnou...

"Problém byl v její hlavě. Jakmile takhle zaváháte, nemáte tady v Oberhofu na mistrovství světa naději."
 
Co jste si říkal?
Že bych jí nejradši zastřelil. Napadlo mě: Co tam zase blbne?
 
Jak hodnotíte její poslední závod na letošním mistrovství světa?

Kondičně na to Katka určitě měla, lyže jí jely parádně. Kdyby minula jen jednou, nebo dvakrát. Ale nejhorší bylo, že se netrefila třikrát na jedné položce. Tam hrozně tratí, stojí to moc sil. Kdyby měla trestná kola alespoň rozložená, tak je oblítne a jede dál. Takhle ztráta narostla hrozně. Naštěstí se dala dohromady. Jedenácté místo je slušné.
 
Uvědomil jste si, že kdyby stojku nepokazila, tak jela pro medaili?
To mi hned blesklo hlavou. Jela v takové pohodě, tak bezvadně, že by medaili získala i s jedním trestným kolem. Je to opravdu škoda.
 
Nepřišla forma pozdě? Holubcová se v jednu chvíli v Oberhofu vyloženě trápila...
Určitě. Je tady nějaký průser. Byli jsme na přípravě ve výšce, domů jsme se vrátili unavení. Vím, že něco bylo špatně.
 
Údajně má hrozně nízkou hladinu hemoglobinu. Je to pravda?
Má mizerný krevní obraz. Teď musíme zajít k doktorům a poradit se, co se děje.
 
Stává se to častěji?
To ne. Obvykle má hemoglobin 145, ke sto čtyřiceti. Tady má jen 127, což je propad o patnáct procent a na výkonnosti se okamžitě projeví. Je to absolutně netypický stav. Když se někdo vrátí z výšky, může nastat nějaká krize, únava, ale ne takové změny v krevním obrazu.
 
S jakým cílem jdete do závěru sezony?
Věřím, že ve zbývajících třech Světových pohárech uděláme nějaký pěkný výsledek.

Podrobnosti o závodu s hromadným startem ZDE


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)