Biatlonisté budou v Oberhofu bez Vítka

Oberhof - Bez Zdeňka Vítka a kompletního českého týmu žen bude od středy do neděle v německém Oberhofu pokračovat Světový pohár v biatlonu. Trenér Ondřej Rybář již před začátkem sezony avizoval, že jeho svěřenkyně dají před prvními závody nového roku přednost přípravě na únorové mistrovství světa v Itálii.

Opora mužského výběru Vítek vynechá čtvrtý díl seriálu, aby šetřil záda, která ho trápila v letní přípravě.

"Zdeněk také potřebuje před blížícím se světovým šampionátem trochu dohnat manko z letní přípravy. Kvůli potížím se zády ji měl značně omezenou, takže bude pracovat zejména na síle a silové vytrvalosti," řekl trenér Milan Janoušek.

Český tým se tak musí obejít bez svého aktuálně nejlepšího člena. Vítkovi patří po pátém místu ve sprintu v Östersundu a šesté příčce na stejné trati v Hochfilzenu osmnáctá pozice v průběžném hodnocení SP. 

Zkušený biatlonista zůstane společně s ženským družstvem v rakouském Obertilliachu, kde v minulých dnech ladili formu i muži. "Sněhu bylo dostatek, počasí dobré. Splnili jsme tréninkový plán přesně tak, jak jsme si jej stanovili," uvedl asistent trenéra Vlastimil Vávra. "Po zdravotních potížích z Hochfilzenu se pohoda opět navrací i Romanu Dostálovi," dodal.

Kromě Vítka odcestoval do Oberhofu stejný výběr jako v minulém dílu SP v Hochfilzenu. Čtyřiadvacetiletý Aleš Lejsek si tentokrát účast vyjel v nominačním závodě proti Petru Hradeckému. "Aleš byl ve sprintu o deset sekund rychlejší, to rozhodlo," řekl Vávra.

Do SP se vrací fenomenální Nor Ole Einar Björndalen, který si minule odskočil na klasické běžecké závody do francouzského La Clusaz. Z čela biatlonového seriálu ho mezitím sesadil Michael Greis z Německa. Björndalen, jenž ovládl všech pět závodů, v nichž v letošním ročníku startoval, se nyní pokusí vrátit na nejvyšší příčku.

Program v Oberhofu odstartuje atraktivními štafetami žen a mužů za umělého osvětlení. Nejlepší biatlonisté poté změří síly ve sprintu a v závěrečných stíhacích závodech. Domácí Němce požene za úspěchem stejně jako v minulých letech okolo 20 tisíc příznivců. Starosti může organizátorům opět přidělat hustá mlha, která zkomplikovala poslední dva ročníky.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)