Jakub Štvrtecký předává štafetu Vítězslavu Hornigovi.

Jakub Štvrtecký předává štafetu Vítězslavu Hornigovi. | foto: Petr Slavík / Český biatlon

Předávka na čele, pak propad. Čeští biatlonisté doběhli ve štafetě jedenáctí

  • 77
Českým biatlonistům se návrat do Spojených států, kam Světový pohár zamířil po pěti letech, i přes výborný start nakonec příliš nepovedl. Kvarteto ve složení Michal Krčmář, Jonáš Mareček, Jakub Štvrtecký a Vítězslav Hornig skončilo v mužské štafetě na 4 x 7,5 kilometru jedenácté. Pro další triumf si navzdory třem trestným kolům doběhli Norové.

Český tým ve slunečném prostředí Soldier Hollow zahájil závod ve velkém stylu. První úsek se Krčmářovi skvěle vydařil – už po čisté střelbě vleže se držel mezi nejlepšími, a když pak na stojce vyhořel Nor Sturla Holm Laegreid, posunul se zkušený reprezentant dokonce do čela.

Štafeta mužů na 4 x 7,5 kilometru

Podrobná reportáž

V této chvíli se české a norské cesty závodem rozdělily. Favorit sice po třech trestných kolech spadl téměř na dno, dokázal se od něj však odrazit k velkému a nakonec i vítěznému comebacku.

Naopak Češi na dalších úsecích postupně nabírali ztrátu a klesali pořadím, až v závěru dokonce vypadli z první desítky. Nejhůře se vedlo Marečkovi, který na druhém úseku třikrát dobíjel vleže a po stojce musel jednou kroužit.

Zatímco na začátku od Krčmáře přebíral na dělené první pozici s Francouzem Emilienem Jacquelinem, Štvrteckého poslal do třetího úseku na desátém místě.

Michal Krčmář běží první úsek mužské štafety v Soldier Hollow.
Jonáš Mareček na střelnici během mužské štafety v Soldier Hollow.

„Už se to se mnou vleče nějakou dobu,“ komentoval Mareček zklamaně své střelecké nezdary pro ČT sport. „Na střelnici jsem opakoval chyby z minulých závodů, nedokázal jsem se jich vyvarovat. Asi nekoncentrace?“

Štvrtecký i Hornig ve druhé polovině závodu zvládli práci s malorážkou velmi solidně, oba shodně opravovali dohromady dvakrát. „Dvě dobíjení, to celkem jde,“ hodnotil Štvrtecký. „Závodem jsem se postupně rozjížděl a poslední kolo už se mi jelo celkem dobře. I lyže jely výborně až do konce, nezpomalovaly.“

Nejrychlejší střelba

1. Rakousko 3:53,7
2. Švédsko 4:06,7
3. Finsko 4:13,0
4. Německo 4:15,0
5. Ukrajina 4:17,8

16. Česko 5:04,0

Na posun pořadím vzhůru to ale Čechům nestačilo, finišman Hornig si naopak v závěru ještě pohoršil vinou pomalejšího běhu a ztratil první desítku. Konečné jedenácté místo je letos druhým nejhorším výsledkem mužů.

Norové navzdory složitému průběhu ovládli závod s velkým náskokem a i nadále zůstávají letos ve Světovém poháru v této disciplíně neporaženi.

Jedinou porážku utrpěli na mistrovství světa od Švédů, kteří tentokrát také spadli skoro až na chvost a na poslední chvíli zachraňovali aspoň první pětku.

Nejdramatičtější podívanou nabídl souboj o druhé místo. Poslední zastávka na střelnici nerozhodla, a tak Italové ukořistili pozici za Norskem až v posledních metrech před nakonec třetími Němci. Pro výborné čtvrté místo si v domácím prostředí doběhli Američané.

Jak se vše odehrálo

Češi opět v novém složení. V pěti dosavadních štafetách český tým vyzkoušel různé varianty sestavy a další si připravil i do Soldier Hollow. Po třech měsících se vrátil Štvrtecký, stoprocentní účast jako jediný dál drží Mareček.

Povedený začátek. Krčmář vleže vyčistil všechny terče a střelnici opustil na druhém místě se sekundovou ztrátou na Nora Laegreida. V popředí se udrželi také Němci a Francouzi, naopak Švédové – čerství mistři světa – zapsali trestné kolo a propadli se téměř na dno.

Češi na čele. Na druhé střelecké položce český reprezentant sice jednou dobíjel, i tak se ale posunul na první místo. Němec Justus Strelow, který běžel třetí, totiž dobíjel také a dosavadní lídr Laegreid zcela vyhořel – musel na tři trestná kola!

Nejrychlejší běh

1. Norsko 1:04,36,7
2. Itálie +1:10,8
3. Německo +1:22,9
4. Spojené státy +1:32,5
5. Francie +2:20,9

8. Česko +3:54,6

Mareček musel dobíjet. Mareček přebral štafetu na dělené první pozici spolu s Francouzem Jacquelinem, na své první střelecké zastávce se ale kvůli třem náhradním nábojům zdržel a pohoršil si na páté místo. Dostali se před něj Italové, Ukrajinci a Němci.

Norové stahují manko. Tarjei Bö zahájil čistou střelbou vleže stíhací jízdu a vrátil Nory do první desítky, na stojce dobíjel jen jednou a do svého posledního kola vyběhl na sedmé pozici. Jacquelin druhou položku pokazil a musel na dvě trestná kola, Mareček zamířil na jeden trestný okruh.

V polovině vedou Italové. Tommaso Giacomel na druhém úseku potřeboval pouze jeden náhradní náboj a dovezl štafetu na druhou předávku jako první. Na druhé pozici pokračovali Ukrajinci, na třetí místo poskočili Norové. Mareček dokončil desátý.

Další propad Francie. Perrotovi z Francie hrubě nevyšla položka vleže a nechal za sebou dva černé terče. Náskok na čele naopak udrželi Italové, Norové na druhé pozici však smazali další kus ze ztráty. Štvrtecký musel jednou opravit a střelnici opustil na deváté pozici.

Biatlonisté běží mužskou štafetu v Soldier Hollow.

Comeback Norska. Zatímco Ital Didier Bionaz na třetím úseku se stojkou protrápil, souběžně střílející Johannes Bö rychle vybílil všechny terče a vrátil Nory na první místo. Před italský tým se dostali ještě domácí Američané a Němci. Štvrtecký stejně jako v prvním případě dobíjel jednu ránu a pokračoval dál na deváté pozici.

Švédové zachraňují závod. Stíhací jízdu takřka ze dna zahájili v první polovině závodu také Švédové, a když finišman Martin Ponsiluoma vleže rychle sestřelil všechny terče, posunuli se Seveřané na páté místo. První pozici dál pevně drželi Norové, Hornig po jednom dobíjení pokračoval osmý.

Drama o druhé místo. Ital Lukas Hofer a Němec Philipp Nawrath na závěrečné stojce shodně opravovali jednu chybu a do posledního kola vyrazili v podstatě stejně. Napínavý běžecký souboj o druhé místo nakonec zvládl Hofer. Jako první proběhl cílem s velkým náskokem Nor Vetle Sjaastad Christiansen, český tým dokončil na jedenácté pozici.

Závod Světového poháru v biatlonu

Soldier Hollow (USA)

Muži - štafeta (4x7,5 km): 1. Norsko (Laegreid, T. Bö, J. T. Bö, Christiansen) 1:13:12,3 (3 tr. okruhy + 5 dobíjení), 2. Itálie (Braunhofer, Giacomel, Bionaz, Hofer) -26,5 (0+8), 3. Německo (Strelow, Kühn, Doll, Nawrath) -27,3 (0+8), 4. USA -1:30,0 (1+9), 5. Švédsko -1:46,5 (1+9), 6. Rakousko -3,12,1 (0+8), ... 11. Česko (Krčmář, Mareček, Štvrtecký, Hornig) -4:23,5 (1+11).

Konečné pořadí mužských štafet (po 5 závodech): 1. Norsko 450, 2. Německo 330, 3. Itálie 290 ...9. Česko 162.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)