STALO SE V ROCE 2010. Marta Xargayová (u míče) ze Salamanky se zbavuje Markéty

STALO SE V ROCE 2010. Marta Xargayová (u míče) ze Salamanky se zbavuje Markéty Bednářové z USK Praha, pomáhá jí v tom clonící Anna Montaňanová. | foto: Archiv FIBA Europe

Basketbalistky USK hrají s neoblíbeným sokem. Vracejí mu šest proher

  • 0
Smolné zápasy, těsné porážky i jeden debakl, to vše mají basketbalistky ZVVZ USK Praha v euroligových soubojích se španělskou Salamankou už za sebou. Jen jedno chybí. Vítězství. Novou šanci mají ve středu od 18.00.

S jedním z nejlepších španělských celků, který před dvěma lety celou Euroligu dokonce opanoval, se Pražanky utkávají už šest let. Připomeňme si tyto duely.

Pokažená koncovka a marný nápor

Po většinu duelu vedl, až v posledních pěti minutách pustil USK španělského soka před sebe a smutnil po porážce 51:62. Nevyrovnal se totiž s pivotkami Annou Montaňanovou (loni hráčkou USK) a Nicole Ohldeovou (ta letos působí v IMOS Brno).

Domácí celek táhly reprezentantky Michaela Pavlíčková (dnes Ferančíková) s Markétou Mokrošovou (dnes Bednářovou), naopak americké posily Grace Daleyová s Janell Burseovou bojovaly hlavně s vlastními zdravotními potížemi. Tak se 9. listopadu 2006 začala psát historie soubojů pražského týmu se Salamankou.

Odveta se hrála o pět týdnů později, Češky už v prvním poločase ztrácely dvouciferný počet bodů, v tom druhém se ale zmátořily a ve 32. minutě šly dokonce do vedení. Skóre se poté přelévalo, ovšem ztráta a následná nesportovní chyba půl minuty před koncem poslala hosty do kolen. Španělky se radovaly z výhry 74:68.

Pokažená třetí čtvrtina a osmibodové série

Jedenáctého listopadu 2007 nastoupil USK proti Salamance doma. V poločase vedl o pět bodů, ale ve třetí desetiminutovce se sesypal, prohrál ji 11:23 a sám sebe nasměroval k prohře 82:88. Na Folimance znovu řádila hostující Montaňanová, tentokrát autorka 22 bodů.

Pamětníci si duel vybaví i proto, že tři minuty před koncem došlo k unikátnímu incidentu: hru přerušil fanoušek, který vběhl na palubovku a přivlastnil si míč.

Šestnáctého ledna 2008 se hrála ve Španělsku odveta, rozhodla o tom, že Pražanky do play-off nepronikly. Protože padly 73:80. V poločase přitom USK vedl, jenže následně doplatil na dvě osmibodové série domácího celku i vyloučení Lindsay Whalenové po dvou nesportovních chybách.

Pokažené poslední minuty a debakl

Třetí dvojzápas začal 27. října 2010. Salamanka tehdy odstartovala svou jízdu za euroligovým titulem těsnou výhrou 66:65, kterou zařídila svým hvězdným představením Alba Torrensová. Z jejích 20 bodů vynikne zejména trojka z poslední minuty na 65:63.

Také v odvětě hrané 1. prosince 2010 nastřílel USK 65 bodů. Jenomže tentokrát jich inkasoval plných 93. Pražanky sice odletěly s bojovnou náladou, v zápase však bylo všechno jinak. Salamanca si trpělivě budovala vedení bodovými šňůrami, v poločase vedla o 15, na začátku čtvrté čtvrtiny už o 20 a čtyři minuty před koncem už o propastných 30 bodů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž