MINUTA TICHA. Basketbalistky New Yorku a Seattlu uctily památku Afroameričanky...

MINUTA TICHA. Basketbalistky New Yorku a Seattlu uctily památku Afroameričanky Breonny Taylorové, již v březnu zabili policisté, kteří vtrhli do jejího bytu. | foto: AP

Basketbalistky před úvodním zápasem WNBA odešly při hymně

  • 136
Před úvodním zápasem odložené sezony WNBA basketbalistky New Yorku a Seattlu na protest proti rasové nerovnosti odešly při americké hymně ze hřiště. Oba týmy také uctily památku Afroameričanky Breonny Taylorové, již v březnu zabili policisté, kteří vtrhli do jejího bytu.

„Věnujeme jí tuhle sezonu,“ řekla rozehrávačka Layshia Clarendonová, jedna z vůdkyň New York Liberty a bývalá hráčka USK Praha. 

Kauza americké hymny: ženy LA nevzdávaly úctu, muži dostali zákaz

Pokleknutí při hymně, kterým začali někteří sportovci dávat najevo nesouhlas s diskriminací a policejní brutalitou, basketbalistkám nepřišlo jako dostačující protestní gesto. 

Hráčky z WNBA se takto nerozhodly poprvé. Při úvodním finále v roce 2017 do šaten odkráčel tým Los Angeles Sparks.

„Nechci poslouchat hymnu a stát při ní. Nechci být ani nikde blízko, protože je směšné, že spravedlnost a svoboda nejsou pro všechny,“ uvedla Clarendonová.

Shey Peddyová z Washington Mystics rozehrává akci  proti Indiana Fever.

Její tým v zahajovacím utkání podlehl Seattle Storm 71:87. Obhájce titulu Washington Mystics zdolal na úvod Indiana Fever 101:76. 

Sezona WNBA odložená kvůli koronaviru se hraje v areálu sportovní akademie IMG ve floridském Bradentonu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž