Ted Leonsis, John Wall a Ernie Grunfeld (zleva) před tiskovou konferencí...

Ted Leonsis, John Wall a Ernie Grunfeld (zleva) před tiskovou konferencí Washingtonu | foto: AP

Šestnáct let stačilo, Grunfeld skončil. Washington hledá nového prezidenta

  • 14
Nevydařená sezona basketbalového Washingtonu stála funkci dlouholetého prezidenta Ernieho Grunfelda. V klubu NBA, za který hraje i český reprezentant Tomáš Satoranský, pracoval šestnáct sezon. Osmkrát se Wizards dostali do play off, letos budou v bojích o titul chybět.

„V této sezoně jsme nesplnili stanovené cíle. Navzdory tomu, že nás postihla zranění klíčových hráčů, je potřeba z toho vyvodit odpovědnost,“ uvedl v úterý majitel washingtonského celku Ted Leonsis.

A popsal míru svého zklamání: „Začínali jsme sezonu se čtvrtým největším rozpočtem na hráče - a teď hrozí, že skončíme se čtvrtou nejhorší bilancí.“ (V tom se Leonsis lehce plete, pod New York, Phoenix, Cleveland a Chicago už klesnout nelze.)

Třiašedesátiletý Grunfeld, olympijský vítěz s americkým výběrem z Montrealu 1976, byl prezidentem Wizards od roku 2003. V tomto ročníku má klub zatím bilanci 32 výher a 49 porážek a před sebou ještě tři zápasy.

Na uvolněný post se prozatím posunul viceprezident Tommy Sheppard, ten se zároveň stává jedním z kandidátů na prvního muže Wizards.

Celek z hlavního města Spojených států by však nejradši nalákal svého bývalého zaměstnance Tima Connellyho, který v posledních letech s úspěchem přestavěl celek Denveru.

Nejcitelnější ztrátou pro Wizards bylo zranění rozehrávače Johna Walla, jenž stihl jen 32 utkání a absentovat by měl i ve valné části příštího ročníku. Takřka celou sezonu vynechala slavná posila pod koš Dwight Howard.

„Ovšem já nejsem slepý, už před zraněními jsme nehráli podle našich představ. Něco si nesedlo,“ poznamenal majitel Leonsis.

Během ročníku, kdy se Wizards ani jednou neposunuli na pozice pro play off, se Grunfeld vzdal křídelníků Otto Portera Jr. a Kellyho Oubreho Jr., kteří měli být budoucností klubu. Za ně přišli Trevor Ariza, Bobby Portis a Jabari Parker, oživení však nepřinesli - a není vyloučeno, že na podzim už ani jeden z nich v týmu nebude.

Satoranský v klubu působí třetí sezonu a poprvé si play off nezahraje, po tomto ročníku mu končí smlouva a stává se chráněným volným hráčem.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž