Vydřená výhra je mnohem cennější

  • 2
Opava - Vyčerpání a velká úleva se zračily z tváří českých reprezentantů po vydřeném vítězství nad Estonskem. Výběr trenéra Michala Ježdíka si v Opavě připsal třetí vítězství v dodatečné kvalifikaci a před závěrečným duelem v Polsku vede skupinu A s plným bodovým ziskem. "Tušil jsem, že to bude hodně těžký zápas," poznamenal rozehrávač Petr Czudek.

Češi si již v první čtvrtině vytvořili dvouciferné vedení, ovšem dlouho jej neudrželi. Estonci své počáteční manko velice rychle dotáhli, vycítili šanci na úspěšný výsledek a po zbytek utkání byli domácímu výběru naprosto vyrovnaným soupeřem.

"Měli poslední šanci, jak se porvat o postup nebo alespoň o případné druhé místo, které je také důležité. Hráli velice dobře, naopak my jsme byli poněkud zakřiknutí," uvedl dále Petr Czudek.

Národní tým měl problémy především na obranné polovině hřiště, vždyť hosté nastříleli v prvním poločase 45 bodů. "Byli jsme pomalí a v obraně nám chyběla větší agresivita," hledal kapitán Czudek příčiny pozdějších potíží. "Nakonec jsme vyhráli díky větším zkušenostem. Za toto vítězství jsem moc rád."

Křídelník Luboš Bartoň navázal na slova svého spoluhráče. "Estonci hráli hodně běhavý basket. Navíc my jsme je několikrát dokázali třeba dvacet vteřin ubránit a oni přesto dali lehký koš. To jim vydrželo skoro 35 minut."

Obrana estonského týmu byla hodně nekompromisní. Projevilo se to i na počtu faulů. V první čtvrtině byl v jednu chvíli poměr osobních chyb 3-9, ale fauly soupeřů Češi po celé utkání z čáry trestného hodu bez slitování trestali.

"Bylo to tvrdé, ale oni to tak prostě hrají," pokrčil Bartoň rameny. "Ale my jsme se snažili do toho jít a jejich fauly trestat, což se nám dařilo."  

Mnoho fanoušků očekávalo, že česká reprezentace svého protivníka "přejede". Jenže hosté naznačili již v pátečním duelu v Polsku, že rozhodně neprodají svou kůži lacino a na svůj předchozí výkon dokázali navázat i v Opavě.

"Bylo to hodně vydřené vítězství. Já si však myslím, že teď je pro nás lepší ta vítězství vydřít, než někoho spláchnout o dvacet nebo třicet bodů a myslet si, že jsme moc dobří," dodal s úsměvem.

Nejlepším střelcem domácího družstva byla jeho největší hvězda Jiří Welsch. Celkem zaznamenal 27 bodů! "Estonci byli před tímto zápasem přitlačeni zády ke zdi a proto hráli, jak museli. Bylo to skutečně hodně tvrdé," uvedl Welsch, jenž několikrát v průběhu utkání skončil v pozici ležícího střelce na zemi.

Co Čechům v průběhu utkání nejvíce scházelo, aby o své výhře rozhodli dříve než v závěrečných pěti minutách. "Určitě bych jmenoval především nasazení. Z naší strany prostě nebylo takové, jaké by mělo být. Estonci byli podstatně agresivnější než my." Čím si to elitní český střelec vysvětluje? "Jednoznačně to je v přístupu nás, hráčů."

Klíčovými koši z tříbodové vzdálenosti se v poslední čtvrtině blýskl Ladislav Sokolovský. Bývalý opavský basketbalista zdejší halu velice dobře zná a dvěma přesnými zásahy estonský tým definitivně zlomil.

"Byl jsem volný, tak jsem vystřelil," lakonicky okomentoval své úspěšné pokusy. "Přeci jen opavskou halu trochu znám a to také hrálo svou roli." Diváci byli po Sokolovského trojkách ve varu. "Měl jsem velice pěkný pocit," vyznal se miláček domácího publika.  


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž