Zázračný mladík, trucující vousáč. A kde jsou Češi? Co sledovat při startu NBA

  • 5
Tolik otazníků a tak málo odpovědí. Nová sezona NBA je tady, v noci na středu jsou na programu první dva zápasy. Redakce iDNES.cz si připravila výběr toho nejzajímavějšího, o čem je dobré vědět a na co se zaměřit v průběhu nadcházejícího ročníku nejlepší basketbalové soutěže.

Klenot z Versailles na scéně

Thomas Bryant (Miami Heat) nevěřil vlastním očím, když se přes něj vyšplhal Victor Wembanyama (San Antonio Spurs).

Dlouhých dvacet let NBA od draftu LeBrona Jamese čekala, než se na scéně objeví podobně blyštivý talent. Dočkala se. Pokud byste si sepsali dovednosti, které má dokonalý basketbalista ovládat, u Victora Wembanyamy si můžete všechny kolonky rovnou odškrtnout.

Umí střílet, tvořit, blokovat, přes léto navíc zesílil. Kolik vlastně měří? Údaje se liší. Jisté však je, že 220 centimetrů snadno překonává. „Hraje, jako by byl z jiné planety,“ pronesl o něm sám James.

Změní basketbal. Ale jak? Wembanyama jako zjevení z jiného světa

Při dražbě talentů ani žádná nervozita nepanovala, vždyť bylo jen formalitou, že představitelé San Antonio Spurs vysloví právě jméno devatenáctiletého rodáka z Versailles. Úspěšná organizace poslední roky strádá, teď bude budovat vítězný tým kolem zázračného Francouze.

Bez Krejčího. Bez Čechů

Vít Krejčí (27) z Atlanta Hawks se tlačí ke koši Boston Celtics, brání ho Sam Hauser.

Poprvé od podzimu 2015 startuje sezona, aniž by byl na soupiskách celků nejprestižnější soutěže světa byť jen jediný český zástupce. S Vítem Krejčím se nejdříve po nevydařeném ročníku rozloučili Atlanta Hawks, následně neuspěl ani na testu v Minnesota Timberwolves.

Ti jej umístili na listinu volných hráčů, z níž si ho však nikdo nevybral. Buď tedy Krejčí zahájí sezonu v nižší G-League, nebo se dohodne s vedením na rozvázání smlouvy a zamíří do Evropy.

Zřejmě konec nadějí. Krejčí se nevtěsnal do sestavy Minnesoty pro NBA

Kde by mohl skončit? Přes léto se mluvilo o zájmu Crvené zvezdy Bělehrad, ale variant je samozřejmě mnoho. Reprezentačnímu rozehrávači je pořád jen třiadvacet, na návrat do české ligy je zatraceně brzy.

Poslední tanec staré party Warriors

Stephen Curry (30) a Klay Thompson (11) z Golden State Warriors v sedmém duelu se Sacramento Kings.

Není to tak dávno, co bývali v NBA takřka k neporažení. A jen rok a půl uplynulo od doby, kdy ligu opanovali dosud naposledy. V posledních deseti letech nenajdete úspěšnější tým než Golden State Warriors.

Jenže Stephen Curry (35), Klay Thompson (33) ani Draymond Green (33) nemládnou. Ačkoliv je úctyhodné, že je vedení stále zvládá držet pospolu, pomalu se blíží doba, kdy budou muset Warriors naskočit do přestavbového módu.

Paulovo putování v NBA. Ve Washingtonu se nezdržel, bude hrát za Golden State

Před sezonou Warriors přivedli ještě před nedávnem elitního rozehrávače Chrise Paula, který má ale v osmatřiceti nejlepší roky zřejmě za sebou. Příští léto navíc skončí Thompsonovi smlouva. V Sanfranciském zálivu mají možná poslední šanci, jak získat pátý titul se současnou osou.

Speciální turnaj uprostřed sezony

Adam Silver, komisionář NBA

Velkou premiéru má před sebou projekt NBA, jehož cílem je zatraktivnit táhnoucí se základní část. Do jejího průběhu tak vedení soutěže umístilo turnaj, jehož vítěz si odnese NBA Cup a finanční odměnu.

Zatím není zdaleka jasné, jak vážně budou tenhle pokus jednotlivé týmy brát. Výsledky zápasů (s výjimkou finále) se ale započtou i do klasické základní části. Týmy rovněž nastoupí ve speciálních dresech.

NBA představila nový vložený turnaj. Každý vítěz dostane půl milionu dolarů

Další novinky? NBA zpřísnila podmínky pro šetření hvězd. Zároveň musí hráč odehrát přinejmenším 20 minut v 65 utkáních, aby mohl po sezoně obdržet individuální ocenění. Každý trenér může mít při střetnutí nově k dispozici i druhou výzvu, skrze ni může rozhodčí přimět k prozkoumání verdiktu na videu, pokud jeho první „challenge“ bude úspěšná. Ostřejší postihy čekají basketbalisty, kteří si libují v simulování a přihrávání faulů.

Sezona č. 21 pro basketbalového krále

LeBron James z Los Angeles Lakers při svém předzápasovém rituálu

Na většinu minulé sezony by nejraději zapomněl. Ač se Los Angeles Lakers nakonec vzmohli, byl tak trochu zázrak, že po prachbídném průběhu základní části proklouzli do play off, a dokonce prošli až do konferenčního finále.

Světlou chvilku prožil LeBron James na začátku února, kdy proti Oklahoma City Thunder překonal Kareema Abdul-Jabbara a stal se historicky nejlepším střelcem NBA. Jinak ho ale znovu trápila zranění, odehrál jen 55 duelů a v červenci se strachoval o syna Bronnyho, kterému se při tréninku zastavilo srdce.

James junior má na srdci vrozenou vadu, na hřiště se ale vrátí

O pár měsíců později má nový elán. Talentovaný synek chystá po rekonvalescenci návrat k basketbalu a Lakers pomýšlí na příčky nejvyšší. Navíc LeBron opět zřejmě překoná pár rekordů, na což si už ostatně zvykl. Dosavadní maximum mezi hráči v jejich 21. sezoně drží Dirk Nowitzki, který průměroval 7,4 bodu na utkání. U fyzicky skvěle připraveného Jamese by bylo ohromným překvapením, pokud by vůbec klesl pod dvacítku.

Nuggets chtějí obhajobu, Jokič koně

Nikola Jokič z Denver Nuggets se dobře baví na tiskové konferenci po sezoně NBA.

Nikola Jokič je zvláštní chlapík. Když vkročí na palubovku, je nejlepší ze všech, vždyť na začátku léta dotáhl Denver Nuggets k titulu. Ale mimo ni na něj s basketbalem vůbec nechoďte. Přes léto se doma v Srbsku staral o své koně a vyhledával nové, které by si do stáje mohl pořídit. Čertil se: „Kvůli play off jsem přišel o dva a půl měsíce!“

Místo aby odjel na světový šampionát, raději se bavil na diskotékách. Jen oslavu stříbrných medailí svých krajanů si nenechal ujít. Přiznal, že na míč téměř vůbec nesáhl. Ale můžete mu jeho přístup snad vyčítat, když pak v zápasech předvádí taková kouzla?

Chlapi, beze mě! Proč MS netáhne? Šampionát basketbalistů sčítá ztráty

Podle sázkových kanceláří jsou mimochodem Nuggets opět největším favoritem Západní konference. Jen aby Jokiče, který loni podepsal monstrózní pětiletý kontrakt na 270 milionů dolarů, neznechutilo dlouhé zápolení ve vyřazovacích bojích definitivně.

Kde skončí trucující Harden?

James Harden z Philadelphia 76ers si jde pro dva body.

Jen těžko můžete popřít, že je James Harden výtečným basketbalistou. Pokud však toužíte zpochybnit jeho profesionalitu, podporovatelů najdete pořádnou řadu. Ač je start NBA na spadnutí, vousáč z Philadelphia 76ers nadále trucuje.

Čtyřiatřicetiletý rozehrávač se rozhádal s klubovým šéfem Darylem Moreym a pokoušel si vymodlit výměnu do Los Angeles Clippers. Dokonce vyhrožoval, že půjde do Číny. Jenže neuspěl, kluby dosud nebyly schopné se dohodnout na adekvátní protihodnotě. A tak Harden vynechává tréninky a zřejmě by byl nejradši, kdyby se 76ers už neměl nic společného.

Válka ve Philadelphii. Harden požaduje odchod a křičí na šéfa: Jsi lhář!

Mít v kádru Hardena není žádné terno. Léta sice patřil mezi nejlepší střelce soutěže, ovšem týmovou trofej nikdy nezískal. Z Houstonu chtěl pryč, posléze zatoužil po odchodu z Brooklynu a teď se marně snaží pláchnout z Philadelphie.

Bombastické duo v Milwaukee

Janis Adetokunbo (vpravo) si plácá s Damianem Lillardem, svým novým parťákem z Milwaukee Bucks.

Ne že by se snad v Milwaukee měli špatně, přesto se zdá, že Bucks se blýská na ještě lepší časy. Klub, který před dvěma lety získal titul, prodloužil smlouvu s největší hvězdou Janisem Adetokunbem. A navíc svalnatému Řekovi sehnal parádní posilu.

Zatímco Bucks bojují o přední příčky, Portland Trail Blazers se trápí. Damian Lillard byl oregonskému týmu léta věrný, jenže ani on to už nevydržel, práskl do stolu a zahlásil: „Chci pryč!“ Vysnil si přesun do Miami, ale neklaplo to. Smutnit však nemusí, šanci poprvé opanovat NBA dostane.

Adetokunbo krátce před startem sezony NBA prodloužil smlouvu v Milwaukee

Sázkové kanceláře rázem považují Milwaukee společně s Boston Celtics za největší favority soutěže. Je ovšem důležité zmínit, že Lillardův příchod samozřejmě nebyl zadarmo. Pryč je Jrue Holiday, skvělý rozehrávač a vynikající obranář, který oklikou přes Portland skončil právě u hlavního papírového konkurenta v boji o pohár.

Projekt Suns. Shoří?

Kevin Durant z Phoenixu oslavuje úspěšnou trefu.

Před dvěma lety byli tak blízko. Phoenix Suns ještě nikdy NBA nevyhráli, tehdy se však dostali do finále, v sérii s Milwaukee Bucks dokonce vedli 2:0. Pak přišel obrat a konec nadějí.

Na jak dlouho? Suns se totiž nevzdávají, naopak začali dělat všechno pro to, aby až na vrchol dokráčeli co nejdříve. Během posledního ročníku přivedli k Devinu Bookerovi hvězdného Kevina Duranta a obklopili je perfektním podpůrným týmem. Bradley Beal, Jusuf Nurkič, Eric Gordon a další. K nim po vyhazovu Montyho Williamse přibyl nový hlavní kouč Frank Vogel.

Druhé kolo play off nestačí. U basketbalistů Phoenixu skončil kouč Williams

„Představte si, že třetí nejlepší obranář soupeře bude muset střežit Duranta, Bookera, nebo Beala. To už vám nepomůže ani svěcená voda,“ píše Zach Harper ze zámořského serveru The Athletic. Možná ale překvapí, že ve všemožných predikcích Suns na titul tipuje jen málokdo.

Olympijské zlato. Ale s kým?

Američtí basketbalisté Draymond Green (14) a Bam Adebayo (13) oslavují olympijské zlato.

Paříž 2024 už není tak daleko, jak se vám možná může zdát. A zatím to vypadá, že basketbalový turnaj na olympijských hrách bude pořádně nabitý. Americké hvězdy totiž neskously, že Spojené státy selhaly na nedávném světovém šampionátu a podruhé v řadě odjížděly bez medaile.

„Chci být v týmu. Je to věc, kterou jsem ještě nezažil,“ rozhovořil se o potenciální olympijské účasti ostrostřelec Stephen Curry. Kromě něj vyjádřili touhu reprezentovat třeba Kevin Durant, Kyrie Irving, Draymond Green, Paul George, Anthony Davis a další. Nepřímo si o účast na hrách řekl i LeBron James.

Dream Team pro Paříž. LeBron lanaří, o nominaci si řekli Curry i Durant

USA navíc zřejmě vytasí i jeden trumf. Elitní pivot Joel Embiid z Philadelphia 76ers dlouho váhal, koho bude reprezentovat. Před Francií dal kamerunský rodák nakonec přednost právě Spojeným státům a nebude překvapením, pokud se ve výběru rovněž objeví. Jisté je, že budou Američané opět velkým favoritem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž