Pardubický rozehrávač Viktor Půlpán v duelu se Svitavami

Pardubický rozehrávač Viktor Půlpán v duelu se Svitavami | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Rozehrávač Půlpán doufá v reprezentační debut, už má nafasováno

  • 1
Debut v reprezentačním áčku je blízko. Zatraceně blízko. Pardubický rozehrávač Viktor Půlpán se dostal do užšího výběru čtrnácti basketbalistů pro páteční kvalifikační utkání proti Islandu v Tipsport areně (od 18 hodin) a teď doufá, že pronikne i do finální dvanáctky vyvolených, na kterou před zápasem ukáže trenér Ginzburg.

„Netroufám si říct, jestli tam budu, nebo ne, ale moc bych si to přál. Podle mě by tam tři rozehrávači klidně být mohli,“ uvažuje 21letý talent, pro nějž na jeho pozici představují konkurenci Jakub Šiřina a Tomáš Vyoral. 

„Kdybych se pak nedostal na hřiště, mrzelo by mě to; ale to už je na trenérovi, jak rozdělí minuty. Už jen nasát atmosféru v reprezentaci v chlapech by však bylo skvělé,“ pokračuje Půlpán.

Když jste v létě podepisoval novou tříletou smlouvu s pardubickou Beksou, její generální manažer Martin Marek hovořil o tom, že očekává, že si svými výkony řeknete o výraznější roli v týmu a zároveň se pokusíte poprat i o reprezentační dres. Plán se tedy daří plnit na výbornou.
To jo. Je to díky tomu, že mám v Pardubicích pod Ellem (trenérem Sandersem) velký prostor. Jsem hrozně rád, že jsem se do nároďáku dostal a že v něm můžu zastupovat i Beksu. V klubu mám možnost se ukázat, takže si mě všimli i reprezentační trenéři.

Nedivíte se, kolik minut hrajete? Na palubovce jste nejčastěji po Američanu Burnettovi...
Byl jsem tím trochu překvapený, ale odvíjelo se to od situace, která u nás s rozehrávači panovala. Na tom postu se to dost střídalo a já sám jsem hrál hodně. Myslím, že teď, když přišel Jirka Welsch, se to trošku zkrouhne, už nebudu mít 33 minut jako v pár předchozích zápasech. Jirka si nějaké z nich vezme. Ale myslím, že si zahraju i tak.

Viktor Půlpán (u míče) z Pardubic donáší míč do svitavského koše.
Viktor Půlpán (vpravo) z Pardubic atakuje Kendricka Raye z Nymburka.

S Welschem jste hráli i vedle sebe, takže by to nemuselo mít zásadní vliv.
To je taky pravda. Řekl bych, že minuty půjdou dolů, ale ne nějak rapidně.

Jak jste se radostnou zprávu o nominaci dozvěděl?
Od asistenta pana Růžičky. Širší pak byla zveřejněná i na internetu.

Na tu čtrnáctku jste si věřil?
Vyhlížel jsem to a přemítal, jestli v ní budu. Nikdo se však neozýval a taky nikde nic nebylo, takže už jsem byl trochu netrpělivý. Chtěl jsem to vědět.

Jeden sraz už vás přitom smolně minul, že?
Měl jsem jet na první kemp před mistrovstvím Evropy, trenér Ginzburg mě chtěl vidět a porovnat s ostatními. Ale byl jsem nemocný, takže jsem z toho potom vypadl.

Prošel jste mládežnickými reprezentacemi. Je na chodu A-týmu něco, co vás zaskočilo?
V první řadě jsem nevěděl, co všechno si mám vzít s sebou. V mládeži jsme zprvu chodili i ve svých věcech, teď jsem si proto přivezl celou tašku vlastního oblečení. Ale hned jsme nafasovali týmové. V mládeži byla soustředění na delší dobu a dostávali jsme je až těsně před mistrovstvím. Tady je pro hráče všechno zařízené.

Český mládežnický reprezentant Viktor Půlpán obchází Andreu La Torreho z Itálie.
Český mládežnický reprezentant Viktor Půlpán (vpravo) uniká Leonardu Candimu z...
Český mládežnický reprezentant Viktor Půlpán (vlevo) uniká kolem Leonarda...

Co tréninky?
Nemyslím si, že by to bylo extrémně jinak. Rozdíl je v tom, že máme čtyři dny na to, abychom se připravili na zápas. Hodně jsme dělali situace pět na nula, ale to bylo i v mládežnických kategoriích, taky jsme se museli sehrát. Ale tam byla výhoda, že na to bylo víc času. Jinak se to moc neliší.

Jak vás vzalo mužstvo?
Kluci se mezi sebou už znali, snažil jsem se mezi ně zapadnout. Myslím, že to bylo v pohodě, partu máme dobrou.

Když to dobře dopadne, mohl byste si zase zahrát v jednom týmu s dalším pardubických odchovancem Martinem Peterkou. Těšíte se?
To je paráda. V mládeži jsme toho společně zažili hodně. Vždycky se mi s ním hrálo dobře, takže doufám, že pokud se oba dostaneme na hřiště, že to zase bude klapat.

Česko nastoupí proti Islandu v pardubické aréně, kde Peterka v roce 2011 vybojoval s týmem kadetů evropské stříbro. Předpokládám, že jste tehdy to tažení sledoval z hlediště.
Ano. Chodil jsem i na zápasy předtím, které byly na Dukle. Hráli dobře, byl to neskutečný úspěch. Fandil jsem jim.

Teď by měli lidé povzbuzovat vás. Jak početný budete mít fanklub?
Lidi podle mě přijdou spíš na basket, ne na jednoho člověka.

Pardubický rozehrávač Viktor Půlpán (červenobílá) najíždí kolem Ondřeje Šišky z...

Samozřejmě, ale místní diváci budou mít o důvod víc, pokud bude v týmu hráč ze současného pardubického týmu.
Mohla by dorazit většina lidí z fanklubu Beksy. Ti milujou basket, nevidím důvod, proč by tam nebyli. Z rodiny přijedou asi všichni. Pak kamarádi - pár mi jich psalo, jestli jim nemůžu zařídit lístky. Myslím, že lidí bude dost. Ale nejsem tu vyloženě jediný domácí hráč. Mičego (Martin Peterka) tady taky hrál, z Pardubic je i Martin Kříž.

Na finále kadetů proti Chorvatsku bylo 5 500 fanoušků. Jakou návštěvu očekáváte na Island?
Doufám, že šest, sedm tisíc by jich v aréně mohlo být.

Co říkáte na skupinu F, ve které máte kromě Islandu také Finsko a Bulharsko?
Je taková střední - ani lehká, ani těžká. Každý ze soupeřů je nevyzpytatelný. Nejlepší hráči - z NBA a Euroligy - tam nebudou. Takže sestavy budou úplně jiné než dřív. Stejně jako u nás, kde budou chybět dva nejlepší (Tomáš Satoranský a Jan Veselý). Stát se může cokoliv.

Tušíte, s čím by na vás mohl vyrukovat Island?
Budou v menší sestavě, zase tolik vysokých hráčů nemají. Bude to agresivní, rychlý basket. A my se s tím budeme muset popasovat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž