Jan Veselý z Partizanu Bělehrad smečuje do koše Maccabi Tel Aviv.

Jan Veselý z Partizanu Bělehrad smečuje do koše Maccabi Tel Aviv. | foto: AP

Veselý se s Partizanem loučí třetím titulem, před skauty z NBA zářil

  • 6
Český basketbalista Jan Veselý zakončil také svou třetí sezonu v Partizanu Bělehrad vítězně. Po výhře 86:69 ovládl jeho tým finálovou sérii proti Hemofarmu Vršac jednoznačně 3:0 na zápasy. Partizan oslavil desátý srbský titul v řadě za sebou, celkově už osmnáctý.

Pro jednadvacetiletého českého křídelníka to byl poslední zápas v černobílém dresu. Ta pravděpodobnost hraničí s jistotou. Už 23. června ho totiž čeká draft do NBA, ve kterém by měl patřit mezi první desítku.

A pokud se snad zámořská profiliga na podzim zasekne kvůli výluce, Veselý by rád vyzkoušel jiné angažmá. Přestože má smlouvu až do roku 2013, se svým přáním odejít z Partizanu se svěřil řeckým médiím už v průběhu této sezony. Loni v létě lákal českou naději CSKA Moskva, srbský klub ale nabídce odolal. Letos by zájemců bylo ještě víc.

Ale prioritou je NBA a Veselý udělal ve třetím finále další výrazný krok k tomu, aby se prosadil v letošní burze talentů co nejvýš. Před zraky zástupců Utahu Jazz (třetí a dvanáctá volba), Toronta Raptors (pátá pozice v draftu) a Washingtonu Wizards (šestá volba) patřil k nejlepším mužům zápasu.

Za 24 minut se Veselý blýskl 18 body, trefil dva ze tří trojkových pokusů a pět ze šesti střel z pole. Jen při trestných hodech - už tradičně - selhával, uspěl ve dvou ze šesti pokusů. Zaznamenal i pět doskoků, jednu asistenci a jeden blok, ale taky pět ztrát.

Mladý křídelník svou srbskou bilanci zakončí také se třemi tituly v Jadranské lize i v národním poháru, nesoucím jméno Radivoje Korače. Jeho euroligovým maximem je čtvrtá příčka z minulé sezony, letos se s Partizanem do elitní osmičky pro play-off nevešel.

Český talent si naopak polepšil v anketě organizace FIBA Europe o nejlepšího mladého basketbalistu Evropy. Zatímco v roce 2009 byl "jen" třetí, o rok později v ní dokonce triumfoval.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž