TRMA VRMA. Pod košem se potkali kolínští Uroš Benáček (vlevo dole) a Stanislav

TRMA VRMA. Pod košem se potkali kolínští Uroš Benáček (vlevo dole) a Stanislav Zuzák (vlevo nahoře) s Jaroslavem Kovandou a Ondřichem Lenhartem z Plzně. | foto: Jiří Bervida, MAFRA

V polovině spokojenost. Plzeňské basketbalisty těší výhry i posily

  • 0
Mají za sebou polovinu základní části basketbalové Mattoni NBL. Bilance: 13 zápasů, čtyři výhry, momentálně 12. místo v tabulce. "Myslím, že můžeme být spokojeni, splnili jsme to, co jsme si předsevzali, a uhráli jsme to, co jsme uhrát měli," bilancuje plzeňský šéf Pavel Froněk. A minusy? "Nepovedený nedělní zápas v Ústí nad Labem. Tahle prohra nás hodně mrzí."

Plzeňáci v neděli prohráli na severu Čech s ústeckou Slunetou osmibodovým rozdílem 61:69 a soupeř je v tabulce přeskočil. "Na severu Čech jsme nebyli daleko od výhry. Bohužel horší střelba v úvodu utkání a zbytečné ztráty nás připravily o lepší výsledek," konstatuje plzeňský trenér Dominik Feštr.

Lokomotivě nevyšel v Ústí nad Labem úvod. Domácí bodově drželi američtí hráči McFadden a Longmire a po dvaceti minutách Sluneta vedla o 13 bodů. Ve druhé polovině zápasu Plzeň stahovala, tři minuty před koncem prohrávala o pouhé čtyři body, pak ale přišlo několik ztrát a soupeř si cenné vítězství pohlídal.

"Když jsme se nadechovali k náporu, snížili jsme rozdíl a měli jsme útok, přišly ztráty. Teď musíme v sobotu zabrat v Bratislavě na Interu a přivézt z venku už konečně výhru," říká pivot Pavel Frána.

Cíl plzeňských basketbalistů v jejich druhé sezoně mezi elitou zůstává stejný jako před sezonou: Po základní části a bojích ve skupině A2 skončit do desátého místa, vybojovat předkolo play-off a vyhnout se bojům o udržení.

"Věřím, že to je v našich silách," říká Pavel Froněk před odvetnými duely základní části. V nich by Plzeňští chtěli opět vybojovat čtyři výhry. "I když teď máme těžší los. Doma hostíme silné celky, s těmi slabšími hrajeme venku," vysvětluje.

Spokojenost s hrou posil Tótha a Kozlíka

Plzeňáci, kteří v Mattoni NBL sázejí na české hráče a vlastní odchovance, jsou spokojeni s hrou dvou hlavních letošních posil - křídelníků Ladislava Tótha, který přišel do Plzně z Prostějova a Marka Kozlíka, který loni oblékal dres slovenské Handlové.

"Oba skvěle zapadli do party a i na hřišti odvádějí, co od nich očekáváme. Láďa Tóth je týmový hráč a výrazná posila. Marek Kozlík potvrzuje, že je skvělý obranář, jen ještě trochu bojuje s tím, že na Slovensku neměl takovou volnost ve střelbě a tahu na koš," líčí Froněk.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž