Corey Muirhead z Nového Jičína smečuje.

Corey Muirhead z Nového Jičína smečuje. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Utkání hvězd basketbalové ligy se blíží. Fanoušci se nejvíc těší na Muirheada

  • 2
Hlasování fanoušků pro 15. ročník Utkání hvězd Národní basketbalové ligy ovládl novojičínský Corey Muirhead. Nejvíce zástupců - šest - bude mít v neděli 14. března mistrovský Nymburk. Duel se tentokrát odehraje v pardubické ČEZ Areně.

Už poosmé za sebou se utkají výběry nejlepších domácích hráčů a cizinců, kteří působí v Mattoni NBL. Češi mají co napravovat, prohráli čtyři z posledních pěti duelů.

O složení základních pětek tradičně rozhodli fanoušci. Nejvíc hlasů, 1085, dostal jamajský Kanaďan v novojičínských službách Corey Muirhead.

Na palubovce jej při úvodním rozskoku doplní jeho kluboví spoluhráči Robert Šarovič s Kennethem Walkerem, Arthur Lee z Nymburka a Maurice Hampton z pořádajícího pardubického klubu. Hampton bude jediným hráčem v zahajovacích sestavách, který nehraje za Nymburk nebo Nový Jičín.

Základní pětku českého celku totiž tvoří nymburské kvarteto Pavel Slezák, Pavel Pumprla, Petr Benda a Ladislav Sokolovský, kterým bude sekundovat hráč vicemistrů z Nového Jičína David Šteffel.

Zbytek týmů si vybrali trenéři. Domácí povede Pavel Budínský z Děčína, který je zároveň i novým koučem reprezentačního výběru, se Zbyňkem Cholevou z Nového Jičína. Na lavičku cizinců se opět postaví nymburský Muli Katzurin a pomáhat mu bude Kenneth Scalabroni z pražského USK.

V Pardubicích se v atraktivních doprovodných soutěžích bude bojovat i o tituly nejlepšího smečaře a trojkaře. V první kategorii se uvolnil trůn po odchodu Tomáše Satoranského do Sevilly. Bývalý hráč USK vyhrál poslední dva ročníky.

Své smečařské dovednosti nyní předvedou za českou stranu Pumprla s děčínským Tomášem Pomikálkem a Ladislavem Horákem z Poděbrad, cizinci nasadí Muirheada, pardubického Dereka Wrighta a Rona Lewise z Nymburka.

O primát elitního trojkaře si to rozdají vítěz z posledních dvou let Pavel Miloš, který letos obléká pardubický dres, Štěpán Reinberger z Brna a Slezák. Na druhé straně se představí nejlepší ligový kanonýr Myles McKay z USK, Terry Smith z Kolína a Andrius Šležas z Prostějova.

Součástí nedělního programu, který v Pardubicích začne v 15:30, bude stejně jako loni zápas českých mladíků do 23 let. Ti se rozdělí do týmů podle geografické příslušnosti svých klubů na Východ a Západ.

nominace na utkání hvězd

Nominace na Utkání hvězd:
Češi: základní pětka:
Slezák (518 hlasů), Pumprla (792), Sokolovský (460), Benda (všichni Nymburk, 932), Šteffel (Nový Jičín, 518), zbytek týmu: Čarnecký (Opava), Křemen (Nymburk), Reinberger (Brno), P. Houška (Děčín), Chán (Prostějov), náhradníci: Vyoral (Poděbrady), Prášil (Prostějov), Machač (Kolín), trenéři: Budínský (Děčín), Choleva (Nový Jičín),

Svět: základní pětka: Lee (Nymburk, 479), Hampton (623), Muirhead (1085), Šarovič (677), Walker (všichni Nový Jičín, 897), zbytek týmu: McKay (USK Praha), Hatcher, Mulligan (oba Děčín), Arnold (Pardubice), Landry (Prostějov), náhradníci: Thomas (Poděbrady), Šležas (Prostějov), Ford (USK Praha), trenéři: Katzurin (Nymburk), Scalabroni (USK Praha).

Sestavy týmů U23
Západ: Vyoral (Poděbrady), Kysela (Vyšehrad), Žampach, Pomikálek (oba Děčín), Zachrla, J. Jelínek (oba Kolín), Hruban, Slavík, Moravec, Šťastný (všichni USK Praha) Trenér: Slowiak (Pardubice).

Východ: Macela, Peterka, Kříž, Vošlajer* (všichni Pardubice), Šiřina, Cvek, Vaňák, (všichni Opava), Dokoupil, Bratčenkov (oba Prostějov), Zbránek (Ostrava). Trenér: Klapetek (Opava).

Individuální soutěže:
Smeče:
Pumprla (Nymburk), Pomikálek (Děčín), Horák (Poděbrady), Muirhead (Nový Jičín), Wright (Pardubice), Lewis (Nymburk), trojky: Miloš (Pardubice), Reinberger (Brno), Slezák (Nymburk), McKay (USK Praha), Smith (Kolín), Šležas (Prostějov).

* v utkání kvůli zranění nenastoupí

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž