Trutnov testuje podkošovou naději

Trutnov - Basketbalový Trutnov, v minulé sezoně stříbrný v nejvyšší soutěži žen, pokračuje v hledání nových posil pro nadcházející sezonu. Po Haně Ziklové z USK Praha, která tým posílila před necelými dvěma týdny, má do Trutnova nakročeno juniorská reprezentantka Ukrajiny Lada Kovalenková.

Nadějná podkošová hráčka je v Trutnově na testech a v nejbližších dnech by se mělo rozhodnout, zda v týmu, který bude letos premiérově působit v Eurolize, zůstane.

"Zatím působí velmi dobře a trenéři si její basketbalové umění pochvalují," uvedl tiskový mluvčí trutnovského klubu Jan Braun. "Věříme, že se nám ji podaří angažovat."

Zanedlouho devatenáctiletá Kovalenková je odchovankyní týmu Záporoží. V šestnácti letech odešla do Vojvodiny Novi Sad, naposledy působila v Dynamu Kyjev.

"Hrála v týmu Ukrajiny na letošním mistrovství Evropy do dvaceti let a dařilo se jí," sdělil Braun. Šampionát ji zastihl mimo jiné ve slušné střelecké formě, v průměru nastřílela deset bodů za zápas.

Pokud se trutnovskému klubu podaří nadějnou Ukrajinku angažovat, srovná tak počet nových hráček s počtem těch, které po minulé sezoně družstvo opustily. Ze stříbrné sestavy zatím vypadly Hartigová, která odešla do Gambrinusu Brno a Brantlová, kterou zlákalo vedení USK Praha.

Právě z tohoto pražského klubu získal Trutnov Hanu Ziklovou, první letošní posilu, druhou se pravděpodobně stane právě Kovalenková.

Druhý prvoligový tým z regionu Hradec Králové vstoupí do nové sezony pravděpodobně bez posil, naopak bude výrazně oslabený. Před týdnem odletěla studovat a hrát do USA pivotka Ilona Burgrová, do Brna se vrací Havelková.

V kádru došlo k několika dalším změnám. "Do sestavy se snažíme zabudovat dorostenky Šípovou, Růžičkovou a Věchtovou, po roční pauze zaviněné zraněním se vrací Zuzana Ondřejová," řekl trenér Miroslav Volejník.

Hradec se nyní připravuje na soustředění v Heřmanově Městci a kouč připustil, že další změny neplánuje: "Žádné posily hledat nebudeme a do soutěže vstoupíme s tím co máme."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž