Petra Záplatová z Trutnova proniká s míčem do obrany Frisca Brno přes Romanu

Petra Záplatová z Trutnova proniká s míčem do obrany Frisca Brno přes Romanu Hejdovou (vlevo) a Terezu Peckovou. | foto: Vilém Fischl

Trutnov historii nepřepsal. I když nad Friscem vedl, padl o tři body

  • 0
Trutnovské basketbalistky se povzbuzujícím fanouškům málem odměnily senzací na úkor favoritek. V sobotní bitvě měly vůbec poprvé za celou svou historii hráčky Frisca Brno na lopatě, nakonec 60:63 podlehly.

"Byl to nejlepší zápas, jaký jsem na lavičce Kary koučoval." Tento výrok trenéra trutnovských basketbalistek Martina Petrovického vejde po víkendu do klubových dějin.

Fanoušky týmu z Podkrkonoší i hráčky jen může mrzet, že se k němu do historie nepřidá i vítězství nad jedním z dlouhodobě vévodících týmů českého ženského basketbalu Friscem Brno. Kara k němu však v domácím prostředí měla blíž než kdy jindy. Nakonec však o tři body podlehla.

"Brno se za ta léta hodně změnilo,má velmi mladý tým, ale přesto má v kádru hráčky národních týmů i Američanku. Šlo skutečně o nejlepší výkon, jaký jsme za dobu mého působení podali," neskrýval nadšení i přes porážku kouč Kary Martin Petrovický.

Pouhé tři body. Tolik dělilo Trutnov od prvního vítězství nad silným Brnem. Výborně vstoupily domácí hráčky do zápasu. Kolektivní a neohrožený výkon celé základní pětice vynesl Kaře nečekaně už v první čtvrtině sedmibodové vedení nad někdejšími mistryněmi a vítězkami Euroligy. Už to bylo obrovské překvapení.

U dobře připravených Trutnovanek nešlo o náhodu. Jenže favorit ošlehaný evropskými poháry se dokázal vrátit z nepříjemné situace zpět na výsluní. Pro domácí se tato nepříjemná záležitost opakovala celkem třikrát. "Zápas byl nesmírně vyrovnaný. Mrzí nás to, ale uvidíme, kam se to promítne dál. Výsledku jsme obětovali únavu klíčových hráček," přiznává Petrovický.

Pivotka Šnajdrová neslezla celý zápas ze hřiště, podobně na tom byly s časem na palubovce i Nováková s kapitánkou Mišurovou. Navzdory vysoké porci minut bílo-modré dál tlačily do soupeřek a vynutily si znovu bodovou sérii. "Už pražské VŠ nám ukázaly, že se nad Brnem vyhrát dá," prozrazuje Petrovický, kde on sám i hráčky rovněž hledaly inspiraci.

Pod košem se bila jedna z nejlepších hráček zápasu Hana Šnajdrová. Ta se tentokrát nemusela prosazovat proti chybějící Robinsonové. "Tu Brno nahrazovalo Peckovou nebo Stehlíkovou. Ony nebyly tím, co by v ten moment potřebovaly," zamýšlel se Petrovický.

Kara byla výhře nejblíž jak nikdy dříve. "Poprvé jsem viděl, že se vůbec nebojíme hrát," všiml si. Pracně na basketbalistkách Brna vydřené body a balony však srážely fatální chyby. "To nás stálo lepší koncovku. Nezakončili jsme jednoduché kombinace, ztratili jsme 21 míčů a to je hrozně moc. Nezakončili jsme po nájezdu," litoval kouč.

Tak blízko byl nečekaný a historický úspěch. "Věřím, že se výsledek opakovat může, ale radši bych ho zažil v obráceném gardu," usmívá se Martin Petrovický.

Už vloni Kara na domácí palubovce silné soupeřky zaskočila a tentokrát jen potvrdila, že v elektrizující atmosféře jí hra proti favoritu svědčí. Jaké to bude příště?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž