Pardubický Petr Bohačík (vlevo) útočí přes Tomáše Vošlajera z Nového Jičína

Pardubický Petr Bohačík (vlevo) útočí přes Tomáše Vošlajera z Nového Jičína | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Tři bratrské dvojice znovu proti sobě. Prostějovští touží po odvetě

  • 1
V hitu 16. kola basketbalové ligy mužů dorazí na palubovku pardubické ČEZ Areny vicemistři z Prostějova. Očekává se dramatický souboj plný parádních akcí. Zápas začíná v 17 hodin.

Měl by to být basket jako víno. Co jiného od střetu dvou špičkových českých týmů, Pardubic a Prostějova, navíc opepřeného minisoubojem tří bratrských dvojic Marků, Bohačíků a Tóthů, čekat.

Když se naposledy v ČEZ Areně objevil top tým ligové tabulky, Děčín, rozhodně se bylo nač koukat.

Pro diváky to byly nervy do poslední vteřiny, rozehrávač "Beksy" Derek Wright tehdy mohl strhnout vítězství na stranu Pardubic. Nestalo se a Děčín si odvezl mimořádně cennou výhru 69:68.

A Prostějov má důvod navíc bít se na východě Čech za výhru. Doma s Pardubicemi padl po senzačním obratu hostí a výsledku 85:87. "Prostějov bude na nás hodně namotivovaný, aby nám porážku vrátil," nepochybuje Američan Wright.

Trenér Prostějova Peter Bálint mu dává za pravdu"Pardubičtí nás v letošní sezoně porazili na naší palubovce. Respektujeme sílu tohoto družstva, ale rádi bychom porážku z prvního vzájemného utkání odčinili." Rozhodovat podle něj budou obrany obou týmů.

Skutečně. V počtu inkasovaných bodů jsou oba týmy na prvních dvou místech v lize.

Jeho protějšek Jan Slowiak na lavičce Pardubic si nicméně nemyslí, že by skóre mělo zůstat nějak extrémně nízké. "Chyby budou oba týmy důsledně trestat. Divil bych se, kdyby se nedostaly přes sedmdesát bodů," sdělil. Kvalita prostějovského týmu prý donutí domácí basketbalisty k maximálnímu výkonu a soustředění.

"Jedině tak lze uspět. Porovnání s Prostějovem je pro nás velmi důležitým ukazatelem," dodal kouč, podle nějž lze čekat těžký vyrovnaný duel. "Věřím, že s podporou fanoušků v zádech zvítězíme," řekl Slowiak.

Týmy mají za sebou delší pauzu, Pardubice hrály naposledy soutěžní utkání 18. prosince proti Plzni, kdy vyhrály 79:59. Prostějov měl volný los, ale jeho hráči absolvovali 21. prosince pohárové utkání skupiny E Eurochallenge proti Záhřebu. Zvítězili 86:77.

Poté, co se pardubičtí hráči po Novém roce sešli, zabývali se hlavně opakováním herního systému. "Trochu jsme z toho vypadli," povídal trenér Slowiak, který poslední týden už plně podřídil přípravě na Prostějov. K dispozici měl i Američany, kteří trávili Vánoce doma za oceánem.

"Nemám rád, když mají hráči různé podmínky," vysvětlil. V úterý pak sehrál Slowiakův celek utkání s Hradcem Králové, které jej mělo rozehřát do zápasového tempa. Ačkoli trojice hráčů není zdravotně úplně fit, na Prostějov by měli být připraveni. Podobně je na tom i soupeř.

Postupně se do hry bude zapojovat i nová posila Lukáš Kraus. Kolik minut na palubovce dostane? "Záleží na vývoji utkání," podotkl Slowiak.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž