Miloš Teodosič

Miloš Teodosič | foto: AP

Teodosič v klubu strádal, teď v něm evropský basketbal našel novou hvězdu

  • 5
Srbský basketbal nemá nouzi o mladé talenty. Na mistrovství Evropy v Polsku z nich sestavil skoro celou dvanáctku. Z nouze vzešla stříbrná ctnost. A také nová sláva pro Miloše Teodosiče, dvaadvacetiletého rozehrávače z Valjeva.

Jméno Miloš Teodosič nebylo před šampionátem zcela neznámé. Vždyť patří hráči z kádru Olympiakosu Pireus. Právě příslušnost k jednomu z nejbohatších klubů Evropy Teodosičovu kariéru spíš brzdila než povznášela.

Vlastníci řeckého kolosu bratři Angelopulosové se totiž zhlédli ve skupování velkých evropských, ale také zámořských hvězd. Vedle Thea Papalukase a Lynna Greera těch šancí Teodosič moc nedostal. Greer z Řecka odešel, na jeho místo ale přichází Von Wafer.

Srbsko - Slovinsko: Miloš Teodosič (vlevo) proti Jakovi LakovičoviSám Teodosič měl už už nakročeno k hostování v Lottomatice Řím, dohoda mezi oběma kluby se ale nekonala. Na mistrovství Evropy udělal srbský hráč vše pro to, aby si zasloužil šanci v Eurolize a řecké nejvyšší soutěži.

Protože otázku, kdo dovedl mladé Srby k nečekaným stříbrným medailím, zodpověděla nominace do All-Star šampionátu. Spolu s Teodosičem se v nejlepší pětici objevují stálice Vasileios Spanulis, Rudy Fernandéz, Erazem Lorbek a Pau Gasol.

Potom, co dokázal Teodosič na šampionátu, se jeho jmenování nikdo nedivil. Jeho nejlepší momenty? Proti Turecku zaznamenal 16 bodů, osm asistencí a šest doskoků. Na výhru to ale nestačilo.

Miloš Teodosič (vpravo) s koučem Dušanem IvkovičemPak přišel osmifinálový zápas s Litvou, kdy Teodosič z vyrovnané koncovky učinil jednoznačnou srbskou záležitost 89:79. Výhru oddirigoval 20 body a 12 asistencemi, trefil čtyři ze šesti trojkových pokusů, z toho tři v poslední pětiminutovce.

Na svůj životní zápas si ale počkal do semifinále proti Slovinsku, kdy trefil trojku, která přinesla prodloužení, a další dvě, jimiž rozhodl o postupujícím do finále. Jeho osobní zápasová statistika se zastavila na 32 bodech (trojky 6/10).

Spoluhráč Novica Veličkovič byl z jeho výkonu unesený: "Miloš je jedním z nejlepších rozehrávačů v Evropě. Co dokázal v tomhle zápase, to bylo neuvěřitelné." Soupeřův trenér Jure Zdovc zůstal odměřený, Teodosiče však musel ocenit i on: "Byl to klíčový hráč. Udělali jsme pár hloupých chyb a on je všechny potrestal. Musím mu poblahopřát."

Srbsko - Turecko: Miloš Teodosič (vlevo) proti Omeru OnanoviCo na tom, že ve finále už dvaadvacetiletý rozehrávač nenašel na španělskou obranu protizbraň a docílil jen pěti bodů. Slávu mu už nikdo nesebere.

Průlomový turnaj pro Miloše Teodosiče začal vlastně už před dvěma lety. "Hvězdy" Darko Miličič s Markem Jaričem tehdy dovedly srbskou reprezentaci do záhuby v podobě tří proher a hodně předčasnému odjezdu ze šampionátu. Miličič vše korunoval nechutným mediálním vystoupením po prohře s Řeckem, kdy vyhrožoval triu rozhodčích. Teodosič měl tehdy nabrat zkušenosti. Mnoho jich ale posbírat nestihl...

Zato na juniorském šampionátu v témže roce ukázali Srbové lepší stránku svého basketbalu. Tu vítěznou. Teodosič u toho byl jako pravý vůdce a ke zlatu přidal i cenu pro nejužitečnějšího muže turnaje. Stejný kov Teodosič odvezl i v roce 2005 ze šampionátu osmnáctek a ještě předtím v roce 2003 z mistrovství šestnáctiletých.

Španělsko - Srbsko: srbský rozehrávač Miloš Teodosič (vlevo) je bráněn Rudym Fernandezem.Sbírka srbských zlatých medailí dokazuje, že tamní basketbal má z čeho vybírat. Velezkušený kouč Dušan Ivkovič dostal letos za úkol poskládat tým, který by uspěl na olympijských hrách 2012. A mladíci (nejstaršími z nich jsou šestadvacetiletí Popovič a Krstič), předběhli svou dobu. A navíc našli svého kapitána.

Splnění dvou snů ale Miloši Teodosičovi zůstává upřeno. Do NBA nebyl draftován. A za milovanou Crvenou zvezdu Bělehrad si nikdy nezahrál. Odchovanec konkurenčního Železniku měl do slavného klubu dokonce už nakročeno, když se ale před dvěma lety ozval Olympiakos, peníze zvítězily. A dnes už by byl návrat do Srbska krokem zpět.

Teodosič má teď svou "polskou" misi úspěšně za sebou. Shodou náhod čeká podobný úkol i jeho přítelkyni, srbskou reprezentační nahrávačku Maju Ognjenovičovou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž