Stewart se osvědčil a zůstává

N o v ý J i č í n - Americký pivot Lynard Stewart se v mužstvu basketbalistů Mlékárny Kunín osvědčil. Vedení klubu se po deseti dnech, kdy ho trenéři Juraj Žuffa a Zbyněk Choleva zkoušeli, rozhodlo uzavřít s ním smlouvu do konce sezony. "Pořád se ještě sžívá s kolektivem, přece jen je tady teprve čtrnáct dnů, ale má dobrý charakter," řekl trenér Juraj Žuffa.

Podle kouče je Stewart lepší v obraně než v útoku. O tom svědčí i počet bodů, které nasbíral v dosavadních třech ligových zápasech, v nichž pokaždé hrál déle než třicet minut. Ústí a Ostravě dal po deseti bodech, Děčínu šest. "Má chuť na sobě pracovat, a tak věřím, že se v útoku bude zlepšovat," podotkl Žuffa. "Má sice výborné záblesky, ale zdá se mi, že je příliš velký dobrák. Při útočení mu chybí víc drzosti."

Stewart hrál s Kunínem zatím jen na hřištích soupeřů a nejinak tomu bude i v dalším kole, kdy Mlékárna nastoupí v neděli od 15 hodin v televizním utkání v Opavě. Domácím fanouškům se poprvé představí v pátek 28. ledna v souboji s USK Praha.

Tím, že Stewart v Kuníně zůstal, padla možnost, že by se vrátil pivot Shawn Simpson, který odcestoval domů do Ameriky. "Mezi třemi cizinci v každém celku mohou být jen dva hráči z jiné než evropské zóny," upozornil sekretář Kunína Milan Dvořák. "A my teď s rozehrávačem Sandersem máme dva Američany."

Podle Milana Dvořáka o počtech zahraničních hráčů rozhodla Světová basketbalová federace, která tak chce zabránit tomu, aby bohaté evropské kluby nakupovaly hráče z NBA.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž