Startuje liga basketbalistek, titul obhajují hráčky Brna

  14:26
Úterním duelem Strakonice - Gambrinus Sika Brno odstartuje další ročník Ženské basketbalové ligy. Mistrovskou korunu obhajují právě Brňanky, nováčkem soutěže je tým BK Tábor. V lize nastoupí téměř třicítka zahraničních hráček.

Gambrinus Brno - USK Praha: Maiga-Baová obchází Elhotovou - Hamchetou Maiga-Baová z Gambrinusu Brno (vpravo) proniká s míčem přes bránící Kateřinu Elhotovou z USK Praha. | foto: ČTK

S minimem změn startuje nový ročník Ženské basketbalové ligy. Tou nejvýraznější je absence titulárního sponzora soutěže. "Firma Trocal neuplatnila opci," vysvětlil sportovní ředitel soutěže ing. Zdeněk Ringsmuth.

Oddíly tak musely oželet zhruba půldruhého milionu korun. "Ale stále probíhají jednání s případným novým partnerem soutěže a je možné, že jej brzy představíme," je optimistický šéf Asociace ženských klubů Ladislav Jirsa.

. Změny pravidel

"Před sezonou došlo k šesti změnám v pravidlech," říká generální sekretář ČBF ing. Miloš Pražák. "Na FIBA sice mluví o historických změnách, ale ty teprve přijdou od roku 2010," naráží funkcionář na nové lajnování hřiště a příslušné pravidlové změny. Co čeká basketbal v letošní sezoně?

- nepovolují se trika pod dresy (jinak barevné a vyčnívající zpod dresu)
- povoluje se skluz po podlaze s míčem
- pokud hráč dribluje s míčem, počítá se, že je v přední polovině hrací plochy až tehdy, když má za půlící čárou obě nohy i míč (pravidlo o osmi vteřinách platí nadále)
- jestliže se hráč odrazí z přední poloviny a dopadne do zadní poloviny hrací plochy s míčem a je v novém držení míče, nepovažuje se tato situace za "hru přes půl"
- jestliže obránce prostrčí ruku skrz koš a zabrání tak míči v jeho propadnutí, bude koš uznán
- nesportovní faul se musí vždy pískat, technický faul lze udělit za nadměrné používání loktů, aniž by byl protihráč loktem zasažen

Sekretář svazu dále připomíná platnost některých pravidel, která vzbuzují u diváků emoce či nepochopení. "Driblinkem se počítá i hraní míčem po odrazu o desku," vysvětluje Pražák. "Přestupkem není ani vypadnutí míče z ruky hráče. Hráč může po vypadnutí míče na zem nebo do vzduchu a po jeho opětovném chycení míčem driblovat."

V soutěži bude letos startovat opět deset klubů. Nováčkem je tým BK Tábor, oddíl Slovanka Tábor se vrátil k původnímu názvu Basket Slovanka a bude hrát v městské hale v Kralupech nad Vltavou.

Drobné úpravy doznal herní systém soutěže. Týkají se bojů o konečné umístění. Ve čtvrtfinále play-off se bude hrát na tři vítězná utkání. Nově se bude hrát o páté až osmé místo.

"Soutěž bude znovu opět velmi mladá, věkový průměr zůstává téměř stejný. Naopak zvyšuje se znovu počet zahraničních hráček," upozorňuje Jirsa na již jistých dvacet pět zahraničních akvizic. A tento stav není konečný.

"My budeme ještě registrovat Američanku Swintaylu Cashovou, která se k týmu připojí po finále WNBA," hlásí šéf ZVVZ USK Praha Marek Kučera. "My si také vybíráme z několika cizinek a zřejmě jednu Američanku angažujeme," přidává se za Basket Slovanka Jiří Toušek. Podle dalších informací chystají angažmá cizí hráčky i Strakonice.

Start cizinek by měl zatraktivnit soutěž, stejně jako snaha svazu dostat nejvyšší soutěž i do míst, kde se špičkový basketbal neprovozuje. "Vyslali jsme žádost ke klubům, jestli by nesehrály jedno utkání mimo svoji domovskou arénu v rámci propagace basketbalu v celé republice," vysvětlil Jirsa.

Vloni tuto výzvu naplnil například tým USK Praha, který své střetnutí se Strakonicemi odehrál v Mladé Boleslavi. Letos se k tomuto kroku chystají údajně čtyři oddíly.

"My například plánujeme takto odehrát více střetnutí ve středních Čechách jako poděkování Středočeskému kraji za pomoc a možnost hrát ligu v Kralupech," prozradil Jiří Toušek.

Ženská basketbalová liga má opět dva hlavní favority (Gambrinus Sika Brno a ZVVZ USK Praha), ostatní týmy by však měly být vyrovnanější než v minulých sezonách. "Očekáváme vyrovnanou a atraktivnější soutěž, zvýšit by se měla jako v posledních sezonách i návštěvnost ligy. Hovoříme samozřejmě hlavně o třetím až desátém místě," připouští s úsměvem Jirsa.

První utkání soutěže BK Strakonice - Gambrinus Sika Brno je na programu v úterý 30. září od 17 hodin. Nový mistr bude znám nejpozději 3. května 2009.

. Obhájkyně touží znovu po Final Four a čtrnáctém titulu

Po loňském druhém místě v Evropské lize je postup do závěrečného boje čtyř nejlepších evropských celků prvořadým cílem hráček Gambrinusu Sika Brno. Samozřejmostí je rovněž touha po zisku čtrnáctého mistrovského titulu a stejného počtu vítězství v Českém poháru v řadě.

"Loňskými výsledky jsme si na sebe upletli bič. Jiné cíle si nemůžeme dávat," citovala agentura ČTK manažera klubu Jiřího Hamzu. "Cítíme se opět favoritem domácí ligy, nákupy zahraničních hráček se nám povedly. Prvotním cílem v Evropské lize je postup do čtvrtfinále. Potom se už jedná o vabank, který nám v posledních letech vycházel," dodal.

Z Brna odešly reprezentantky Jana Veselá a Ivana Večeřová, v klubu je nahradily lotyšská pivotka Liene Jansoneová a maďarská rozehrávačka Zsofie Fegyvernekyová. Poprvé v historii brněnského klubu tak je na soupisce šest zahraničních hráček.

V úvodu sezony ale nebudou moci "Žabiny" počítat s Hamchetou Maiga-Baovou, která z rodinných důvodů setrvává v Paříži. "Má nemocnou matku. Je to velmi složitá situace a plně Maigu-Ba chápeme. Zřejmě budeme hledat na úvod sezony náhradu. Američanka Tamika Whitmoreová by měla přijet o víkendu," přiblížil Hamza situaci obou zahraničních hráček Brna, které startovaly v zámořské WNBA.

Autor:

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon

  • Nejčtenější

Vémola stále králem. Na Oktagonu v Edenu „uškrtil“ Végha. Kozma padl

8. června 2024  17:40,  aktualizováno  9.6

Šampionem polotěžké váhy Oktagonu zůstává Karlos Vémola. Na fotbalovém stadionu v Edenu porazil...

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi jdou v úterý na Portugalce

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  14.6 15:52

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejový trik, jak obejít DPH. Proč svaz kvůli lístkům na MS založil novou firmu

12. června 2024

Premium Organizátoři letošního světového šampionátu v Česku mohou být nadmíru spokojeni. Hokejové...

Kajakáři Přindiš a Krejčí doplnili v Krakově na pódiu vítězného Clarkea

14. června 2024  18:26,  aktualizováno  18:36

Kajakáři Vít Přindiš a Jakub Krejčí obsadili druhé a třetí místo na Světovém poháru ve vodním...

EURO 2024 ONLINE: Turnaj začíná. Češi trénovali bez Součka, Krejčí přestoupil

10. června 2024  9:47,  aktualizováno  14.6 18:28

Sledujeme online Mistrovství Evropy ve fotbale se pomalu rozjíždí. Zahájeno bude zápasem domácího Německa se...

Nezmar Grigar bude chytat za Ústí, ve třetí lize kdysi dal i gól

14. června 2024  18:20

Nový trenér ústeckých fotbalistů Svatopluk Habanec hodlá mužstvo pro postup do druhé ligy stavět...

Nástupcem trenéra Terzice v Dortmundu je dosavadní asistent Sahin

14. června 2024  18:16

Fotbalisty Borussie Dortmund bude podle očekávání trénovat Nuri Sahin. Bývalý úspěšný hráč klubu a...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...