UŽ ZASE? V letošní sezoně nasbíral Kobe Byant patnáct technických chyb. Není divu, že rozhodčí mu už lezou na nervy.

UŽ ZASE? V letošní sezoně nasbíral Kobe Byant patnáct technických chyb. Není divu, že rozhodčí mu už lezou na nervy. | foto: AP

Stačila dvě slova, homosexuálové se urazili a Bryant zaplatí sto tisíc

  • 42
Hvězdný basketbalista Kobe Bryant zaplatí pokutu 100 000 dolarů (téměř 1,7 milionu korun) za homofobní výrok na adresu rozhodčího. Špílmachr Los Angeles Lakers se ho dopustil při úterním utkání proti San Antoniu.

V rozhořčené reakci na čtvrtou technickou chybu Bryant nejprve praštil do židle, pak hodil ručníkem a v přímém televizním přenosu kamery zachytily jeho slova "zkurvenej teplouš".

Urážlivý výraz okamžitě vyvolal mohutnou vlnu kritiky od nejrůznějších sdružení a organizací bojujících za práva gayů a lesbiček.

Dvaatřicetiletý Bryant už se za výbuch emocí veřejně omluvil, od tučné a rychlé pokuty jej to ale neuchránilo. "I když si plně uvědomuji, že basketbal je hra plná emocí, takové odporné výrazy nemohou být tolerovány," zdůvodnil trest komisionář NBA David Stern.

Chování jedné z největších osobností soutěže i světového basketbalu jako takového označil za urážlivé a neomluvitelné.

Bryant se po incidentu kál, že se nechal unést z frustrace v zápalu boje a jeho slova by neměla být brána doslovně. "Ta slova neodrážejí můj vztah ke komunitě gayů a lesbiček a nebyla míněna jako urážka kohokoliv," dodal Bryant.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž