Německo - Turecko: Nowitzki v akci

Německo - Turecko: Nowitzki v akci - Německá hvězda Dirk Nowitzki (vlevo) bojuje o míč s tureckými basketbalisty Kaya Pekerem (uprostřed) a Mehmetem Okurem. | foto: Reuters

Srbsko truchlí, mistři světa vypadli

  • 18
Bělehrad - Bez favorizovaných domácích basketbalistů Srbska a Černé Hory se odehraje čtvrtfinále mistrovství Evropy. Úřadující mistři světa prohráli v klíčovém duelu v Novém Sadu s Francií 71:74. Tím se zároveň připravili i o možnost obhajovat za rok v Japonsku světový titul. Tam se kvalifikuje šest čtvrtfinalistů.

Obhájci titulu mohou maximálně doufat v divokou kartu od FIBA.

Mezi nejlepších osm týmů postoupili i basketbalisté Německa, Chorvatska a Řecka.  Německý tým kolem hvězdného Dirka Nowitzkiho otočil vývoj utkání proti Turecku a vyhrál 66:57, Chorvaté sebrali Italům naději na obhajobu bronzu vítězstvím 74:66.

Izrael, který do hlavního turnaje postoupil až z dodatečné kvalifikace přes český tým, dlouho živil naděje i na postup do čtvrtfinále, ale Řekové mírné vedení nepustili a vyhráli 67:61.

Francouzi prohrávali v poločase o devět bodů, ale i díky Tonymu Parkerovi z mistrovského celku NBA San Antonia se dostali zpátky do zápasu a zvládli i dramatickou koncovku.

V ní v poslední minutě za stavu 73:71 Francouzi neproměnili tři ze čtyř šestek, ale v posledních deseti sekundách zkolabovali při střelbě z čáry trestného hodu Jarič a Miličič a Radmanovičův trojkový pokus v poslední sekundě minul cíl.

Němci prohrávali ve Vršaci s Tureckem v poločase o sedm bodů, po změně stran se ale mohli opět spolehnout na Nowitzkiho, který se do přestávky těžko vyrovnával s tvrdou obranou Turků.

Hráč Dallasu Mavericks jako nejlepší střelec základní části turnaje dal po přestávce 23 bodů a celkem se postaral o přesnou polovinu bodů svého mužstva. K tomu přidal 10 doskoků.

"Jestliže nebudeme příště hrát zezačátku ustrašeně a se zataženou ruční brzdou jako dnes a v předchozích zápasech, máme šanci jít ještě dál. Chce to ale tlačit hned od začátku," řekl Nowitzki, jehož tým se ve skupině postaral o překvapení výhrou nad Ruskem.

Chorvaté začali Italy v Podgorici přehrávat od konce druhé čtvrtiny. Po vyrovnaném průběhu se čtyři minuty před přestávkou definitivně ujali vedení a už je do konce zápasu nepustili. Vedli pak až o jedenáct bodů, ale na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny se jim stříbrní medailisté z olympiády přiblížili na jediný bod (55:54). Pak ale Italové inkasovali deset bodů za sebou a bylo rozhodnuto.

Izrael v prvním poločase nastřílel Řecku jen 14 bodů, ale ani soupeř se o mnoho víc neprosadil. Dostal se nicméně do vedení, které papírový outsider nedokázal zlikvidovat, třebaže minutu a půl před koncem prohrával jen o tři body 56:59.

Ve čtvrtfinále ve čtvrtek Francouzi vyzvou dosud neporaženou Litvu a Řekové Rusy, v pátek se Němci utkají s dosud stoprocentním Slovinskem a Chorvaté se Španělskem. 

Výsledky - play-off

Německo - Turecko 66:57 (27:34)
Nejvíce bodů:
Nowitzki 33, Roller 9, Demirel 7 - Peker 16, Kutroglu a Erdogan po 11, Turkoglu 10.
 
Chorvatsko - Itálie 74:66 (40:31)
Nejvíce bodů:
Kasun 20, Vujčič 16, Popovič 12 - Calabria, Pozzecco a Chiacig po 14.
 
Řecko - Izrael 67:61 (25:14)
Nejvíce bodů:
Zisis 23, Papadopulos 19, Kakiuzis 12 - Green 11, Marckovich a Halperin po 9.
 
Francie - SČH 74:71 (35:44)
Nejvíce bodů:
Radmanovič a Jarič po 14, Rakočevič a Krstič po 11 - Rigaudeau 14, Parker 13, Gelabale 12, Diaw 10.
 
Čtvrtfinálový program
Čtvrtek 22. září
17:30, Rusko - Řecko 
20:30, Litva - Francie
Pátek 23. září
17:30, Slovinsko - Německo 
20:30, Španělsko - Chorvatsko


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž