Z duelu Pardubice (v červeném) - Hradec Králové.

Z duelu Pardubice (v červeném) - Hradec Králové. | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Slíbená odveta vyšla. Hradecké basketbalistky s Pardubicemi uspěly

  • 2
Slibovaly velkou odvetu za porážku v derby zpočátku prosince. A pomstu dokonaly. Ačkoliv nebyla tolik přesvědčivá, i vítězství o tři body 73:70 nad rivalem z Pardubic vnímají basketbalistky Sokola Hradce Králové jako velké zadostiučinění.

"Beru to hlavně jako potvrzení naší vzrůstající formy. Potřebujeme se odpoutat od spodku tabulky. Dva body jsou skvělé," cenil si výsledku kouč Sokola Miroslav Volejník. "Ten první zápas, který jsme se Studánkou sehráli, byl vůbec naším nejhorším výkonem za těch osm let, co v Hradci koučuji," dodal vyrovnaně.

Jeho tým měl oproti premiérovému vzájemnému duelu v Ženské basketbalové lize výhodu domácího prostředí, ta šla ovšem chvílemi stranou.

"Když jsme se na ně dotahovaly, v hradecké hale jsme si připadaly jako doma. V ten okamžik hradečtí fanoušci nebyli vůbec slyšet," míní nejlepší hráčka pardubické Studánky v zápase Hana Kramperová. Ta zná vypjatá derby s Hradcem také ještě z dob svého působení v Trutnově.

Šikovná hráčka zaznamenala v utkání pětadvacet bodů. Ovšem se spoluhráčkami dlouho tahala za kratší konec. Ještě v polovině zápasu vedly Hradečanky o 12 bodů, ve třetí čtvrtině přidaly k náskoku další čtyři. A zdálo se, že Sokol spěje k pohodlnému vítězství.

"Potom už jsme neměli co ztratit. Na poslední čtvrtinu jsme náš výkon chtěli ještě zagresivnit," přibližuje pokyny hráčkám do závěru derby trenér Pardubic Roman Chocholouš. Studánka se do posledních deseti minut nadechla k velkému náporu. Výbornou střelbou a zlepšenou obranou se dostala zpátky do zápasu. Na jeho konci dokonce vedla o bod. "Chybělo nám tam potom trochu štěstíčka," láteřil.

Přesto se nakonec díky proměněným trestným hodům Ovsíkové a Staré Hradec radoval ze dvou bodů. "Kdybychom derby prohráli po takovém průběhu, nevím, co bych dělal. Už bychom z Pardubic měli patrně fobii. Jenže Hradec je herně malinko trochu někde jinde," prohlásil už s úlevou v hlase hradecký kouč Volejník.

Přesto se rivalky dokázaly na "lvice" vybičovat a o výsledek tak jako v prvním historické regionální bitvě zabojovaly. "Vítězství by bylo nádherné, ale vzhledem k průběhu utkání by byla prohra pro Hradec až příliš krutá," komentoval závěr řevnivého měření sil jeho trenérský protějšek Roman Chocholouš.

Tentokrát mohl hradecký trenér chválit i vynikající výkon Kláry Pochobradské, která pomohla devatenácti body a uchránila Sokol od další pohromy a bouře fanoušků. "Zaplať pánbůh má formu a hrála dobře. Kdyby byla zdravá Hartigová, tak to bylo daleko pohodovější utkání," míní Volejník.

"Bylo to znát, že chyběla pod jejich košem. Má dva metry a to je vždycky cítit," přidala se Kramperová

Podle všeho královéhradecké hráčky při této vendetě za prosincové nevydařené utkání bojovaly i za kouče Volejníka. "Je to pravda. Tu krutou porážku jsme Pardubicím chtěly vrátit se vším všudy," míní Pochobradská, která jako jediná byla nepoznamenaná ostudným výkonem týmu z prvního utkání: "Takže jsem šla do utkání s čistou hlavou."

V poslední čtvrtině však dokázaly Pardubičanky vymazat ze hřiště i její jinak výborný herní projev. "Kdybychom takhle hráli pořád, byli bychom už mnohem blíže i holkám z VŠ," posteskl si nad předchozími výkony svého družstva Roman Chocholouš.

"Hradec ten šestnáctibodový náskok ukolébal," soudí pardubický kouč, proč favoritky derby polevily a ze zápasu bylo opět drama. Dvě podobná se ještě oběma týmům nabízejí, ale to už bude ve skupině A2.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž