Sicílii ženský basketbal příliš nezajímal

C a t a n i a - (Od našeho zvláštního zpravodaje) Jedno letadlo za druhým se dnes dopoledne odlepuje z betonové dráhy letiště v Catanii, dopravním uzlu na horkém sicilském ostrově. Domů míří aktéři i diváci záverečného turnaje Evropské ligy basketbalistek Final four, který o víkendu zavítal do hodinu a čtvrt cesty autem vzdálené Messině. Právě hráčky, představitelé klubů a diváci, kteří se na jih Itálie vydali povzbudit svá družstva, budou asi jediní, kdo na vrchol sezony ženské košíkové bude vzpomínat.

Akce za okázalého nezájmu diváků v Messině v pátek začala a provázena laxním přístupem organizátorů také v neděli stejně skončila. Není náhodou, že právě v průběhu letošního Final four se začalo tvrdě diskutovat o tom, zda nebude propříště lepší nezvat nejlepší celky na jedno místo, ale nechat je pokračovat systémem play off až do finálového boje o titul. "Pořádat Final four na místě, kde chybí domácí tým a o zápasy tím pádem není zájem, je nešťastné," soudí kouč Gambrinusu Brno a české reprezentace Jan Bobrovský.

Nebýt čtyř táborů fanoušků z Pésce, Brna, Valenciennes a Bourges, zela by hala zřejmě prázdnotou, místních diváků si do moderní arény se čtyřmi a půl tisíci míst našlo jen několik desítek. V den, kdy francouzské celky Valenciennes a Bourges bojovaly o trofej ve strhujícím finále, naplnil na jiném místě Messiny až po střechu fotbalový stadion třetiligový zápas domácího týmu proti Palermu. Deník Gazetta delo Sport přinesl o utkání celou stranu, ženský basketbal téměř pominul.

Motivem zrušit Final four byla i snaha přivést rozhodující zápasy do vlastních hal, nalákat na ně sponzory a nabídnou vrcholné chvíle domácím divákům. Návrh pokračovat po skončení základních skupin v play off až do finálového souboje však neprošel.

Výrazný řez tak nejprestižnější ženskou klubovou soutěž starého kontinentu minul, pouze se opráší rok zastrčený model dvou skupin po osmi účastnících a play off osmi z nich, po čtyřech z každé skupiny. "Některé země prosazovaly rozšíření na čtyřiadvacet účastníků, to neprošlo, stejně jako to, aby Francie a Itálie měly tři nebo i čtyři zástupce. Každá země však podobně jako dřív obsadí soutěž maximálně dvěma týmy, výjimkou je jen Francie, která měla dva finalisty a podle zpráv z kuloárů prošel její argument, aby z tohoto důvodu mohla mít v soutěži ještě jeden klubu," uvedl zdroj blízký jednání manažerů euroligových klubů.

Final four se však letos konal naposledy na neutrální půdě. Od příštího roku bude pořadatel vybrán vždy ze čtveřice účastníků. O pořadatelství měla zažádána maďarská Pécs, nyní však k uspořádání turnaje potřebuje připravit svůj tým tak, aby svůj letošní postup mezi elitu zopakoval i příští rok.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž