Semináře se osvědčily, chystá se pokračování

Ostrava - V pořadí již třetí sérii seminářů pro trenéry chystá na říjen a listopad uznávaný basketbalový odborník František Rón. Kouč Ostravy a reprezentačního týmu mužů do dvaceti let se tentokrát zaměří na rozvoj techniky střelby. "Nemáme špatné střelce, ale problém často bývá v činnosti předcházející samotné střelbě," předesílá Rón.

Podobně jako u dvou předchozích sérií se semináře uskuteční na šesti různých místech České republiky. Úvodní seminář proběhne v Ostravě v první polovině října, závěrečný pak na konci listopadu ve Strakonicích. Kromě těchto měst si trenéři dají dostaveníčko na tradičních místech v Děčíně, Praze, Pardubicích a Brně.

V minulé sezoně se Rón zaměřil na specifickou basketbalovou kondici a hru jeden proti jednomu. Tentokrát si vybral rozvoj techniky střelby. Proč zvolil právě toto téma? "Domnívám se, že bude logicky navazovat na zmíněná dvě témata, jimž jsme se věnovali dříve."

Úvodní dva semináře se setkaly s velkým ohlasem. Právě proto se Rón rozhodl pokračovat. "Když skončil úvodní běh seminářů o specifické basketbalové kondici, tak jsem si řekl, že se rozhodnu podle účasti na dalších seminářích. Zkrátka jsem chtěl vědět, zda má smysl pokračovat či nikoliv."

A dopadlo to nad očekávání dobře. "Po sečtení účastníků ze všech šesti seminářů druhého běhu jsem zjistil, že účast byla ještě o něco vyšší," poznamenal spokojený Rón. O tom, že připraví další "díl" tedy bylo rozhodnuto. "Řekl jsem si, že to asi trenéry zajímá a tím pádem v tom budu pokračovat."

Ve třetí sérii svých seminářů chtěl původně ostravský kouč nabídnout ostatním trenérům něco jiného. "Je pravdou, že když jsem dokončil první dva běhy, jako další téma jsem měl připravena cvičení na rozvoj hry jeden proti jednomu ve vnitřním prostoru."

Nakonec však zvolil jiné téma. Rozvoj techniky střelby. "Před nedávnem jsme se sešli se všemi reprezentačními trenéry a hovořili jsme o tom, proč měla všechna naše družstva na vrcholných akcích hodně nízký průměr vstřelených bodů na zápas. Došli jsme k určitým stejným znakům a proto jsem si řekl, že bude lepší, když se trenérům předloží určitá baterie cvičení na střelbu," objasnil Rón, co jej vedlo ke změně původního plánu.

"Semináře nebudou zaměřeny jen na techniku, ale hlavně na přípravu střelby. Shodli jsme se totiž, že našim hráčům velice dlouho trvá, než tzv. nasadí na střelbu, než se dostanou do správného postavení nohou. Tím dají obráncům šanci, aby finální fázi odhození míče velmi ztížili a tím samozřejmě výrazně klesá procento úspěšnosti střelby."

Na co se tedy trenéři mohou těšit? Schema seminářů bude podobné, jako v prvních dvou bězích. Nejprve přijde na řadu krátká teoretická část, následovat budou praktické ukázky. "Na začátku každého semináře budu asi patnáct minut mluvit o technice střelby, ale zbývající čas bude věnován ukázce jednotlivých cvičení," upřesnil Rón.

Trenéři by si měli odnést baterii přibližně dvou desítek cvičení. "Ta budou zejména o přípravě na střelbu. Cílem veškerých cvičení je to, aby se hráči dostávali do střelby mnohem rychleji. Cvičení budou zaměřena na práci nohou, na spolupráci několika hráčů a na střelbu po zatížení."

Začátek všech seminářů bude shodně v 17 hodin, prezentace účastníků proběhne o půl hodiny dříve.

Místa a termíny seminářů

Ostrava (hala Tatranu) - 9. 10.
Děčín (ČEZ Sportcentrum) - 16. 10.
Praha (hala Sokola Pražského) - 30. 10.
Pardubice (hala BK Pardubice) - 6. 11.
Brno (hala Moravské Slavie) - 20. 11.
Strakonice (STARZ Aréna) - 27. 11.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž