Růžový panter si znovu zahraje playoff

- Jen málokterý hráč v NBA má tolik přezdívek jako Chorvat Toni Kukoč - Růžový panter, Vetřelec, Pavouk ze Splitu, Číšník, Kuki... Možná je to i tím, že jen málokterý basketbalista je tak komplexním a univerzálním hráčem jako právě Kukoč, nejúspěšnější Evropan, který kdy v NBA hrál. Trojnásobný držitel prstenu šampióna doslova protrpěl loňskou sezónu v Chicagu, kde místní Bulls po skvělých letech s Michaelem Jordanem klesli až na samé dno. I poslední Mohykán legendárních Bulls však tým opustil - 16.února ho Bulls vytrejdovali do Philadelphie a zdá, že tam našel Kukoč novou motivaci.

Philadelphia je právě teď "red hot" - doslova "žhavá do ruda", protože v posledních dnech vyhrála už šestkrát za sebou a ve Východní konferenci jí patří čtvrtá příčka s bilancí 41/28. Právě možnost hrát opět playoff byla zřejmě pro Kukoče, který se jen těžko smiřoval s propadem Chicaga, velice důležitá. I když pro něj jistě nebylo jednoduché uprostřed sezóny "zapadnout" do rozjetého týmu, ve kterém se vše točí okolo superhvězdy Allena Iversona, Sixers si přínos Kukoče zatím velice pochvalují - Kukoč je při své výšce (téměř 210 cm) skvělým střelcem trojek, výborně doskakuje, ale především dokáže skvěle dirigovat hru v útoku a uvolňovat spoluhráčem skvělými přihrávkami.

Pro Kukoče nezačala letošní sezóna vůbec šťastně - problémy se zády ho vyřadili ze hry už po čtyřech zápasech a k Bulls se vrátil po dlouhých týdnech až 5.ledna, kdy byl tým beznadějně poslední v NBA. S Kukočem v sestavě sice Bulls výrazně ožili (po jeho návratu vyhráli hned třikrát za sebou a Kukoč postupně nastřílel 18, 33 a 23 bodů), ale na nějakou "stíhací jízdu" už bylo pozdě a bylo jasné, že Bulls ani letos nemají sebemenší šanci na playoff - proto Kukoč přivítal "trojstranný trejd", při kterém do Chicaga přišel John Starks (který ovšem dělá vše pro to, aby tam dlouho nezůstal) z Golden State, a z Philadelphie do Golden State odešel Larry Hughes a Billy Owen. Navíc do Chicaga přišel z Philadelhie i Bruce Bowen.

Kukoč ve Philadelphii sice nenastupuje v základní pětce a jeho střelecký průměr z Chicaga zákonitě poklesl (v současné době 15 bodů na zápas), ale důležitější je, že od jeho příchodu mají Sixers skvělou bilanci 14/5. Kukočova forma v posledních dnech roste a zvláště v závěru minulého týdne se zaskvěl dvěma výbornými výkony - v pátek proti Bostonu odehrál 45 minut a 20 body, 13 doskoky a 6 asistencemi přispěl k výhře 117:115. V neděli pak svým druhým triple-double v životě pomohl k senzační výhře Sixers na palubovce lídra Východní konference Indiany 101:111, když nastříel 19 bodů (což stihl už za první poločas) a ještě k nim přidal 10 doskoků a 10 asistencí. Růžový panter si tedy znovu zahraje playoff a pokud týmu vydrží současná forma, ani první kolo by nemuselo být tím posledním.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž