Růžička: "Bez Whitfielda nejsme kompaktní"

Nymburk - Až do posledních minut museli bojovat basketbalisté ECM Nymburk o vítězství ve 26. kole Mattoni NBL proti rozjetým Energetikům z Děčína. Po nadějném začátku (6:2) posadil Severočechy do sedla Roberts (6:10), ovšem poté se rozehrál ke skvělému výkonu domácí Johnson a především jeho a Whitfieldovou zásluhou vedli na začátku druhé čtvrtiny nymburští borcí až o 16 bodů. Přestože se Děčín již ani jednou nedostal do vedení, až do posledních okamžiků živil naději na výhru (52 vteřin před koncem 80:78)a svěřenci trenéra Jiřího Růžičky si oddychli až po koši s faulem Tomáše Grepla, který definitivně rozhodl o výhře favorita.

„Děčín měl v úvodu nadstavbové části dobré výsledky, v domácím prostředí třikrát a sebou vyhrál. To se projevilo v tom, že k nám přijel v naprosté pohodě s cílem pokusit se uhrát překvapivý výsledek. Soupeř prostě neměl co ztratit,“ domníval se nymburský kouč Jiří Růžička.

Domácí basketbalisté si vybudovali rozhodující náskok ve druhé čtvrtině, i když její závěr jim příliš nevyšel a z šestnáctibodového náskoku zbyla po trojce Míčky jen polovina (45:37). „Hosté si stříleli trojky jak chtěli, navíc se jim dařilo,“ připomněl Růžička 12 úspěšných trojek Děčína. V této „disciplíně“ zářili zejména Roberts s Garrettem, kteří zaznamenali dohromady devět trojek.

„Já jsem chtěl v tomto utkání vyzkoušet více hráčů. Kdyby šlo o důležitější zápas, tak bych tolik nestřídal. I přesto, že jsme ztratili poměrně výrazné vedení a zápas jsme si sami trochu zkomplikovali, družstvo prokázalo bojovného ducha a dotáhlo utkání do vítězného konce,“ pochválil se hráče nový nymburský trenér.

Nejvýraznější vliv na herní projev Nymburka mělo vystřídání Whitfielda. V momentě, kdy usedl na lavičku náhradníků a post dirigenta obsadil mladý Řeřábek, začal Nymburk ztrácet. Resumé je proto jednoznačné: i když Ashante Johnson podal vynikající výkon, klíčovou postavou je pro současný Nymburk právě rozehrávač Whitfield.

„Naprosto souhlasím,“ pokýval hlavou Růžička. „Ashante je střelec, ale Whitfield nejen rozehrává, ale i doskakuje a v klíčových chvílích navíc dokáže získat důležité míče.“ Whitfield sklidil zřejmě největší aplaus, když pod košem zblokoval střelecký pokus děčínského pivotmana Sitaře! „Je vidět, že když Maurice není na hřišti, tak naše družstvo ještě není tak kompaktní,“ dodal Růžička.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž