MVP. Oficiálně se to jmenuje Trofej Maurice Podoloffa. Cenu, určenou pro nejužitečnějšího hráče NBA, získal Derrick Rose z Chicaga.

MVP. Oficiálně se to jmenuje Trofej Maurice Podoloffa. Cenu, určenou pro nejužitečnějšího hráče NBA, získal Derrick Rose z Chicaga. | foto: AP

Rose je nejmladším majitelem prestižní ceny. Chicagu nahradil Jordana

  • 16
Ocenění pro nejužitečnějšího hráče NBA získal Derrick Rose z Chicaga. Dvaadvacetiletý basketbalista se stal nejmladším vítězem novinářské a fanouškovské ankety v historii a ukončil dvouletou nadvládu LeBrona Jamese z Miami.

Rose v hlasování, kterého se od loňska účastní i fanoušci, získal celkem 1182 bodů. Druhý skončil Dwight Howard z Orlanda (643 bodů), třetí James (522) a čtvrtý Kobe Bryant z Los Angeles Lakers (428).

"Musím poděkovat spoluhráčům a trenérům, protože to jsou právě oni, kteří mě každý den nutí, abych ze sebe vydal to nejlepší," řekl Rose, jenž dovedl Chicago k vítězství v základní části a nasbíral v průměru 25 bodů a 7,7 asistence na zápas.

Rose o zisku trofeje pro nejužitečnějšího hráče NBA mluvil už před sezonou.

Navzdory tomu, že loni nedostal jediný hlas. "Snad to tehdy neznělo namyšleně. Ale věděl jsem, že přes léto jsem hodně dřel. Chtěl jsem se motivovat, proto jsem o tom mluvil," uvedl.

Ocenění Rose převezme před středečním zápasem druhého kola play-off s Atlantou. Úvodní duel série Bulls na domácí palubovce prohráli 95:103.

Fanoušci Roseova týmu mají možnost po letech opět s radostí vyskandovat populární hlásky, označující v angličtině nejužitečnějšího hráče: MVP. Předtím tento titul držel legendární chicagský basketbalista Michael Jordan.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž