Richard Field (bílá) z Kolína v sevření svitavské obrany.

Richard Field (bílá) z Kolína v sevření svitavské obrany. | foto: Radek Cihla, MAFRA

Proti zónové obraně nás střelbou držel Miloš, chválil svitavský kouč

  • 0
Překvapivou výhrou nad účastníkem elitní skupiny A1 zakončili svitavští Tuři základní hrací část basketbalové Mattoni NBL. Kolín na domácí palubovce, za podpory více než pětistovky diváků, porazili 85:79.

První minuty ale vyšly mnohem lépe hostujícímu týmu, který po necelých čtyřech minutách vedl o sedm bodů 9:2. Oddechový čas domácího trenéra Tomáše Pětivlase týmu prospěl a chvíli před koncem čtvrtiny bylo srovnáno.

Na nepovedeném vstupu do zápasu se podílela také marodka na postu rozehrávače. "Macela celý týden netrénoval kvůli nemoci a Moravec je dlouhodobě zraněn," přiznal kouč Pětivlas.

A dodal. "Jsem moc rád, že se s tím tým vypořádal a především, že nás proti zónové obraně podržel Pavel Miloš, který měl excelentní střelbu. Díky tomu jsme zápas dovedli do vítězného konce, i přesto, že jsme měli devatenáct ztrát."

Právě Pavel Miloš, nakonec zvolený nejlepším hráčem zápasu, držel svůj tým jistou palbou z perimetru, když z šesti pokusů proměnil pět a byl tak největší zbraní Turů proti zónové obraně.

"Neustále měnili rytmus hry, když přecházeli ze zónové na osobní obranu. Navíc měli patnáct útočných doskoků a donutili nás k devatenácti ztrátám. To znamená, že jsme měli problémy hlavně s jejich obranou," konstatoval svitavský trenér.

Po úvodním dotahování soupeře se Tuři dostali do vedení hned první střelou ve druhé desetiminutovce. Svoje vedení postupně navýšili až na sedm bodů, ale minutu po poločase už na výsledkové tabuli svítila remíza 39:39.

Více než desetiminutové přetahování o vedení rázně ukončili Tuři na začátku závěrečné části hry, když ve 33. minutě odskočili, i díky dobrému proměňování trestných hodů, do vedení 67:58 a až do konce nepustili soupeře blíž než na pět bodů odstupu.

"Jsem moc rád za trestné hody, kdy jsme se vrátili opět ke koncentraci a dosáhli jsme čísel, kterých bychom měli dosahovat. Kromě Macely, který je přišel házet z postele, je všichni proměňovali," pochvaloval si dobrou mušku svých svěřenců kouč Pětivlas.

Nejlepší výkon podal dvacetibodový Pavel Miloš, po 15 bodech přidal nenápadně hrající Michael Deloach a zpod koše Ladislav Horák. Střelecké duo Špaček -Teplý pak nastřílelo 19 bodů.

Svitavští Tuři zahájí nadstavbovou skupinu A2 již ve středu v Bratislavě, kde je čeká stále se lepšící Inter.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž