Nymburský Michal Křemen (vpravo) brání prostějovského Jaroslava Prášila.

Nymburský Michal Křemen (vpravo) brání prostějovského Jaroslava Prášila. | foto: Radek Cihla, MAFRA

Prostějovský basketbalista Prášil: Trenérovi můžeme pomoci na hřišti

  • 2
Ani během dovolené si prostějovský křídelník Jaroslav Prášil od basketbalu úplně neodpočine. Z novin se dozvěděl o změně trenéra, na internetových diskuzích pročítá emocemi nabité reakce. "Některé příspěvky jsou docela ostré," říká dlouholetý stabilní člen sestavy Orlů.

Změna trenéra vyvolala bouřlivé reakce u fanoušků. Jak ji vnímáte jako kapitán Orlů?
Trenér Choleva byl v Novém Jičíně úspěšný a věřím, že to potvrdí také v našem klubu. Reakce fanoušků, kteří Petera Bálinta měli rádi, je sice normální, ale řekl bych, že nový trenér je v tom nevinně. Je to pro něj určitě hodně nepříjemné.

Může taková atmosféra ovlivnit výkony hráčů?
Nesmí.My jsme tady od toho, abychom hráli a měli dobré výsledky. Tím navíc můžeme trenérovi pomoci. Když se bude dařit, emoce se zklidní. O to se budeme snažit.

Vraťme se ještě k minulé sezoně. Dnes již bývalý trenér sestavu poměrně pravidelně střídal, rozděloval minuty mezi více hráčů. Neměl jste s tím problém?
To ne. Přinášelo to výsledky. Udržovali jsme vysoké tempo a soupeři se nemohli v obraně zaměřit na hlídání jednotlivců. Točili jsme se v osmi, devíti. Pokaždé za to vzal někdo jiný. Opory se prosazovaly častěji, ale vždy se k nim někdo přidal.

Kvůli tomu se ale někteří na palubovku téměř nedostali. Černého Petra měl hlavně Vojtěch Bratčenkov. Nebyla to škoda?
Vojta měl smůlu, že se dostal do situace, kdy byl třináctým hráčem a často se ani nepřevlékl do dresu. Nemohl ukázat potenciál, který v něm je. V příští sezoně snad šanci dostane a potvrdí, že je to dobrý hráč.

Zřejmě největším problémem Orlů v play-off byl odjezd Andriuse Šležase do Litvy v průběhu čtvrtfinále. Jak to kabina vzala?
 Osobně jsem s tím nesouhlasil. Nikdo si něco takového nemůže dovolit. Andrius taky po návratu cítil, že to bylo špatně. Právem dostal od klubu pokutu. Nakonec jsme ale celou věc hodili za hlavu. Už kvůli tomu, že nás čekal vrchol sezony a nechtěli jsme se tím rozptylovat.

Do přípravy na novou sezonu naskočíte v polovině srpna pod novým trenérem. Máte představu, co od Zbyňka Cholevy můžete očekávat?
 Osobně se neznáme, ale v posledních letech jsme se pochopitelně potkávali. Podle toho, co se dalo okoukat ze hry Nového Jičína, ale jde o kvalitního trenéra, který měl výsledky. Mělo by to fungovat i nadále.

Trenér Choleva je takový basketbalový František Straka. Jak vnímáte jeho způsob koučování zápasů?
Je hodně emotivní, což je dáno tím, že chce svému týmu maximálně pomoci. Osobně si myslím, že je to dobře. Jeho zápal určitě není na škodu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž