Prostějov táhli Bošnjak a Novák

Prostějov - Druhé místo v tabulce Mattoni NBL uhájili basketbalisté Prostějova i po předposledním kole základní části. Doma porazili Děčín 107:91, když o výši skóre rozhodli v posledních deseti minutách. Soupeř ale podal kvalitní výkon a domácí tým hodně potrápil. V 6. minutě vedli hosté 19:10 a ještě ve 27. minutě měli k dobru tři body.

"Nevyšel nám hlavně začátek zápasu a přelom první a druhé půle," přiznal trenér Prostějova Predrag Benáček.

"Hráči nebyli zcela koncentrovaní na utkání, někteří byli i nervózní. I přesto jsme to zvládli. Základem bylo ubránění rozehrávače Sanderse a k vítězství pomohlo také to, že jsme eliminovali útočný doskok soupeře, který patří k nejlepším v lize."

Domácí Orlové se museli obejít bez zraněných Adžiče a Stuchlého, které ale nahradili jiní hráči. Především v první půli se dařilo Andruškovi a nadprůměrný výkon podal také Novák, autor 17 bodů, který strávil na hřišti přes jedenadvacet minut.

"Pavel Novák hrál opravdu dobře. Byl to nejlepší výkon, který jsem u něj během roku viděl. Je to Blíží se rozhodující část soutěže a je dobré vědět, že máme stále více použitelných hráčů," ocenil výkon svého svěřence Benáček.

Děčín prokazoval třicet minut, jak je houževnatým týmem, v poslední části zápasu už ale na sílu soupeře nestačil. První dvě minuty čtvrté desetiminutovky vyhráli domácí 10:0 a zabránili dramatickému závěru.

Nejlepším střelcem Prostějova v utkání byl s 28 body Marijo Bošnjak, na kterém bylo vidět, že s novými spoluhráči nachází společnou řeč. V předcházejících zápasech bylo ještě vidět, že mu chybí větší rozehranost.

"Marija znám, ten se nepřišel učit basket. Ten hrát umí. Jenom potřebuje trochu času. Už si začíná s Czudkem a Calahanem rozumět. Má ale stále rezervy, protože není kondičně úplně v pořádku. I to se ale bude lepšit," domnívá se Benáček.

Základní část soutěže zakončí Prostějov v sobotu v Opavě. Cílem je udržení druhé pozice, a tomu odpovídají také předzápasové ambice týmu. "Nikoho nepodceňujeme, ale pokud chceme být druzí, tak musíme vyhrát," uvědomuje si prostějovský kouč.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž