Prostějovský trenér Zbyněk Choleva

Prostějovský trenér Zbyněk Choleva | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Orli odvrací krach. Máme nůž na krku, uvědomuje si kouč Prostějova

  • 3
Na pokraji vyřazení se po domácí porážce ocitli basketbalisté Prostějova. S Pardubicemi ztratili třetí duel semifinálové série a za stavu 1:2 jim hrozí, že po čtyřech letech nepostoupí do série o titul. Mečbol Beksy budou v pátek od 17 hodin odvracet v hale pardubické Dukly.

"Dostali jsme se do těžké situace," uznává prostějovský trenér Zbyněk Choleva, jehož tým především v posledních dvou zápasech výrazně trápila střelba z dálky.

Za osmdesát minut vyslali Orli na pardubický koš sedmatřicet trojkových pokusů. Pouze tři střely prošly obroučkou. "Přitom střílet umíme. To se nedá zapomenout za týden. Musíme si věřit," burcuje hráče Choleva. Mizernou střelbu ve třetím utkání nezachránil ve třetím utkání ani skvělý útočný doskok.

Prostějov se v devatenácti případech dostal k opakované střelbě, hráči ani opravný pokus nedokázali využít a chybějící body se podepsaly i pod horší rozehrávku. "To právě souvisí se střelbou. Chyběl nám klid," uznal dlouhodobě nejlepší střelec Ariete Pavel Slezák. "Musíme to rychle hodit za hlavu. Vyhrát a vynutit si pátý zápas," dodává.

Proti bude nabuzený výběr Pardubic. Východočeši dlouhodobě touží po finálové účasti, řadu let marně. Blíž než letos ještě v posledních sezonách nebyli. "Jsme hodně blízko. V hale Dukly se nám daří. Chceme rozhodující zápas urvat," plánuje pivot Travis Nelson, nejlepší hráč třetího utkání.

"Je neuvěřitelné, jak se po prvním utkání v sérii obrátila nálada. Máme velkou šanci postoupit, ale musíme se držet při zemi," doplňuje šéf Pardubic Pavel Stara.

Obhájce posledního stříbra je naopak v pozici, kdy už nemůže zaváhat. Pokud dnes prohraje, bude hrát pouze o třetí místo, a to je pro dlouhodobě druhý nejlepší domácí klub neúspěch. "Máme nůž na krku. Třeba se ale právě teď uklidníme. Není čas hrabat se v posledních porážkách. Musíme jít do zápasu s čistou hlavou a porvat se o vítězství. Jiné myšlenky v hlavě nebudou," věří prostějovský kouč.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž