Premiéru Kanady ukončilo Johnsonovo kouzlo

P r a h a - Když míč z ruky Larryho Johnsona zamířil po neobyčejně zvláštní trase do obroučky, musela smutkem vydechnout celá basketbalová Kanada. Trefou hráče New York Knics totiž skončilo premiérové vystoupení Toronta v play off. Výhra 87:80 poslala do dalších bojů New York. V dalších dvou zápasech již slavila úspěch touha setrvat ještě v soutěži. Minnesota porazila Portland 94:87 a Sacramento odvrátilo hrozbu vyřazení výhrou 99:91 nad LA Lakers.

Toronto - New York 80:87
Poprvé v historii a naposledy letos viděla Kanada play off basketbalové NBA. O první primát se zasloužilo Toronto svým postupem ze základní části, druhá skutečnost je zásluhou newyorských Knics. Ti zvítězili i ve třetím vzájemném zápase série a jsou druhými postupujícími. Ve druhém kole play off se střetnou s Miami, jež si postup zajistilo jako vůbec první tým. Tyto dva týmy na sebe narazí ve vyřazovací části počtvrté v řadě za sebou.

Zápas v Torontu ovšem nebyl žádnou jednoduchou záležitostí, ostatně stejně jako dva předchozí. Až do samotného konce byl stav velmi vyrovnaný, ani jeden z týmů se nedostal do výraznějšího vedení. 1:34 minuty do konce svítilo na světelné tabuli skóre 78:78. Pak hosté utekli na 82:78 a 24 vteřin před závěrečnou sirénou přišel klíčový okamžik.

Larry Johnson vyslal dalekonosný pokus na koš Toronta, míč se zvláštním způsobem odrazil od zadní desky směrem nahoru a pak, aniž by se dotkl síťky, propadl košem. Tři body, které daly Torontu definitivu. "Stáli při mně všichni svatí," svěřil se Johnson po zápase. Carter z domácího celku celku nemohl Johnsonovu kousku uvěřit. "Je těžké pochopit něco takového. Bylo to něco nemožného a přišlo to v klíčový moment zápasu," stěžoval si. Kanadský tým po prohře 0:3 na zápasy vypadl z play off, kam se probojoval poprvé v historii.

Minnesota - Portland 94:87
S nožem na krku nastupovala Minnesota do zápasu s Portlandem. Předchozí dvě utkání prohrála a v domácím prostředí musela vyhrát pokud se nechtěla loučit s play off. Oba předchozí zápasy skončily jen velmi těsně, a tak mohli domácí doufat, že ve známém prostředí na soupeře vyzrají. A to se jim povedlo. Timbervolves přehráli Portland 94:87 a vynutili si tak pokračování série, která bude pokračovat opět v Minneapolis.

Domácí se do svého soupeře zakousli hned od začátku a po polovině zápasu vedli o sedm bodů. Z kabin však vyšel úplně jiný Portland, který dokázal smazat manko a po třech čtvrtinách se začínalo od nuly. V poslední části již dominovala touha domácích po výhře. Portland ještě snížil na rozdíl tří bodů (80:77), ale domácí opět utekli na sedmibodový rozdíl, který udrželiu až do konce. Výborný zápas sehrál domácí Terrell Brandon, pro nějž je 28 bodů maximem v play off. Vytáhl se též Kevin Garnett, když zaznamenal triple-double (23 bodů, 13 doskoků a 10 asistencí).

Sacramento - LA Lakers 99:91
Sacramento se před třetím zápasem s Lakers mohlo utěšovat skutečností, že soupeř v předchozích čtyřech ročnících vždy třetí utkání prohrál. Ovšem spoléhat na to nemohli. V polovině vedli hosté 51:46 a i po návratu ze šaten si udržovali odstup. Ve čtvrté části však přišel zvrat. Dosud neudržitelná Bryant se musel hlídat kvůli čtyřem osobním chybám a O´Nealovi úplně odešla střelecká pohoda. Domácí udělali šňůru 18:4 a dovedli zápas k vítězství 99:91. Nejlepším střelcem zápasu byl Kobe Bryant s 35 body, za domácí se prosazoval výborný Chris Webbber, jenž nasbíral 29 bodů, 14 doskoků a 8 asistencí.

Prohlédněte si rozpis utkání a stavy sérií play-off

Latrell Sprewell se i v tak důležitých zápasech, jako jsou v play off, dokáže hrou bavit


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž