Hana Šnajdrová (vpravo) z Trutnova vymýšlí, jak na obranu Martiny Čepelkové z

Hana Šnajdrová (vpravo) z Trutnova vymýšlí, jak na obranu Martiny Čepelkové z Hradce Králové. | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Překvapivé derby: pro Hradec všechno dobře, pro Trutnov všechno špatně

  • 0
Bouřlivá atmosféra, výborný basketbal a vítězství domácích basketbalistek Sokola Hradce Králové nad rivalem ze sousedního Trutnova. Show, kterou by čekal ještě před zápasem málokterý fanoušek.

Tohle derby zůstane v srdcích fanoušků hodně dlouho. Rvačka o každý balon, bujaří fanoušci, spousta pěkných basketbalových akcí, potlesk na otevřené scéně. A ještě dlouho po jeho konci bušili týmoví bubeníci do svých nástrojů za hlasitého skandování.

"Atmosféra v hale na Sokole neměla chybu. Domácí fandové asi své hráčky strhli líp," komentoval dění v "basketbalovém divadle" trenér Trutnova Martin Petrovický.

Na jedné straně byla v průběhu samotné bitvy o východní Čechy znát nepohoda ze dvou předchozích porážek, na té druhé obrovská zarputilost a touha vyhrát. Zkrátka derby, co mělo grády.

Basketbalistky Sokola Hradce Králové v něm doslova řádily a přemohly konkurenční Karu Trutnov rozdílem osmnácti bodů 85:67.

Hradečanky prožily nástup do souboje rivalek z říše snů. Konec konců dost podobný tomu z prvního vzájemného střetu. Jenže na rozdíl od úvodního souboje nechybovaly, v jednu chvíli přehrávaly Trutnov až o 22 bodů. "První čtvrtina o všem rozhodla, vstoupily jsme do ní excelentně. Perfektně jsme bránily, z toho vycházel docela dobrý útok," pochvalovala si trenérka Sokola Romana Ptáčková.

Jen se ukázalo to, co Sokol zdobí poslední týdny. "Naše hra byla založená na herní vyzrálosti. U tak mladého týmu až překvapivé," zamýšlela se.

Navíc na skvělé Kuthanové a Bartákové. "Lenka zahrála skvělý zápas. Byla úžasná v obraně, kde se málo doceňuje. Dokud byla Mišurová zdravá, odbránila ji. Ale přidala body i v útoku," líbilo se Ptáčkové.

"Od začátku jsme se s agresivní hrou Hradce nevyrovnali a v dalším průběhu jsme neměli sílu stav otočit," přiznal smířlivě trenér Kary. Trutnovu navíc na delší časový úsek vypadly kvůli zraněním klíčové hráčky Šnajdrová s Mišurovou. "Zápas byl v poločase rozhodnutý a na další koučink se nedostalo."

Jako jedna z mála se popasovala s urputným a rychlým přístupem domácích Kateřina Nováková. V honbě za stažením skóre však zůstala téměř sama.

Perfektní hra rivala bude mít dalekosáhlý dopad. Hradec se přiblížil Trutnovu už na pouhé dva body.

Zato Trutnov není ve své kůži. Jako po Vánocích už potřetí. Jeho hráčky se nevypořádaly s důraznou obranou sokyň. "Upřímně, čekal jsem, že na nás Hradec takhle nastoupí," neskrýval trenér Kary Martin Petrovický, "nesmíme zbytečně vyvolávat paniku a pracovat dál. Kondice chybí a na Hradci se ukázalo, že je v laufu."

Odraz současné reality obou klubů. Ty se patrně budou brzy potkávat ve skupině A1, kam mají po středečním klání rázně namířeno. "Ale my jsme ještě poslední slovo neřekli," upozorňuje Martin Petrovický. "Neřešíme, že nás Hradec dohání. V nadstavbě jsme, tam se uvidí," vzkázal.

Ale brzy by se mohl přiblížit den, kdy poprvé Hradec i díky středečnímu počinu Trutnov předskočí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž