Ostravská lavička se raduje.

Ostravská lavička se raduje. | foto: BC Geosan Kolín

Východní O dobyla Prahu i Kolín. Předkolo play off začalo překvapením

  • 0
Do předkola play off ligy basketbalistů vstoupily lépe NH Ostrava a Redstone Olomoucko, které v nadstavbové části hrály ve výkonnostně slabší skupině A2. Nová huť zvítězila v Kolíně 83:76, Hanáci, kteří do vyřazovacích bojů postoupili jako poslední, dobyli halu USK Praha Folimanku po výhře 76:66.

Oba úspěšnější celky budou moci v pátek série hrané na dvě vítězství ukončit před svými diváky, případné třetí zápasy by se v neděli vrátily do Prahy a Kolína.

Kolínu patřil úvod zápasu, ale ve druhé čtvrtině šli po desetibodové šňůře do vedení Ostravané, a byť se ani jim nepodařilo jít do dvojciferného náskoku, už domácí před sebe nepustili. Středočeši sice dali 16 trojek, ale spotřebovali na ně 46 pokusů a doplatili na úzkou rotaci.

Ohlasy na zápas Kolín – Ostrava:

Hráči z domácí lavičky přispěli dohromady jen deseti body. Kouč Predrag Benáček poukázal na zdravotní stav týmu. „My jsme dělali všechno, co bylo v našich silách, já obdivuju ty kluky a chci jim poděkovat, že čtyři hráči z těch deseti hráli buď nemocní, nebo pod injekcemi zranění,“ konstatoval kolínský trenér.

Kapitán Adam Číž a Filip Novotný trefili každý šest trojek a s 25 a 21 body ovládli střeleckou statistiku zápasu, k tomu si Milenko Veljkovič připsal double double za 10 bodů a 13 doskoků, ale na vyrovnanější kádr soupeře to nestačilo. Lídrem hostů byl se 17 body jeden z hráčů mimo základní sestavu David Škranc, ostravská lavička celkem přispěla 38 body.

„Ve druhé a poslední čtvrtině jsme velice dobře bránili. Měli jsme trošku problém s domácími střelci, ale nakonec jsme vyhráli a jedeme domů s vítězstvím,“ řekl ostravský asistent kouče Nihat Gürbüz.

Junior Mbida (14) z USK Praha střílí na koš Olomoucka, o blok se snaží Ardio Bailey.

Olomoucko si už v první čtvrtině vypracovalo dvouciferný náskok a zápas Hanáci poté kontrolovali, byť v závěru se ještě domácí přiblížili na čtyřbodový rozdíl. „Jsme rádi, že jsme dokázali vyhrát a získat první výhru v nadstavbě po třech letech. Ale práce ještě není u konce. Nebyl jsem spokojen s tím, jak jsme doskakovali míče, nebyl jsem spokojen s tím, jak jsme zakončili zápas,“ řekl americký kouč Olomoucka Andy Hipsher.

Hosté navázali na lednovou jednobodovou výhru nad Pražany, přitom nasadili do zápasu jen sedm hráčů. Střelecky je táhl Amin Adamu s 19 body, v dresu USK dal 16 bodů Ondřej Švec.

„Dostali jsme velkou facku, musíme se z toho oklepat a pro nás jednoznačně nic nekončí. Pojedeme do Olomouce vyhrát a vrátit boj zpátky na Folimanku,“ prohlásil asistent trenéra USK Martin Bašta.

Kooperativa Národní basketbalová liga mužů

Předkolo play off - 1. zápasy

BC Geosan Kolín – NH Ostrava 76:83 (17:11, 36:41, 57:61)
Nejvíce bodů:
Číž 25, Filip Novotný (1999) 21, Stegbauer a Veljkovič po 10, Merta 7 - Škranc 17, Rhodes a Madden po 13, Michal Svoboda 12, Stevens 10, Majerčák 9.

USK Praha - BK Redstone Olomoucko 66:76 (13:22, 30:43, 50:57)
Nejvíce bodů:
Švec 16, Marek Vyroubal 14, Williams 10, Šafařík 9, Mbida 7 - Adamu 19, McBrayer 17, E. Klepač 13, Feštr 11, Vogt 9, Bailey 7.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž