Dirk Nowitzki

Dirk Nowitzki | foto: AP

Poslední útok německého obra? Nowitzki touží po triumfu v NBA

  • 2
Startuje nový ročník NBA, i s 54 basketbalisty z Evropy. Zřejmě nejlepší z nich, německý kolos Dirk Nowitzki, sní s Dallasem o svém prvním titulu – je načase, jeho tým totiž stárne.

Dopřál si léto, o jakém dlouho snil. "Normálně trávím prázdniny s reprezentací, teď jsem měl čas projet pár hezkých míst. Navštívil jsem Řecko, Anglii, Švédsko, Malajsii," popisuje basketbalová superstar Dirk Nowitzki.

Evropané v NBA

Celkem hraje soutěž 54 zástupců Evropy – nejvíce je 12 Francouzů, poté 5 Turků, 4 Španělé, Srbové a Britové. Zastoupeny jsou i Gruzie, Izrael, Polsko, Lotyšsko či Švýcarsko.

Německý 213 centimetrů vysoký obr v noci z úterý na středu vyběhne na hřišti v Charlotte do nové sezony NBA.

Právě ta může být poslední šancí pro Nowitzkého – jeden ze symbolů evropského vzestupu v soutěži, která je stále americkou pýchou.

"Dirk je ikona. Evropský atlet, který nejen že se naučil náš styl, ale ještě jej sám vylepšil," řekl o něm šéf NBA David Stern, když mu v roce 2007 předával cenu pro nejužitečnějšího hráče ligy (MVP). Nowitzki to dokázal jako první a zatím jediný Evropan historie.

Ale zvládne i další sen, kterým je vítězství v soutěži? "Myslím, že budoucnost máme ve svých rukou," říká Nowitzki o šancích týmu Dallas Mavericks.

Jenže čas mu tuhle šanci z rukou může vytrhnout. Dallas patří ke špičce, jeho hvězdy však stárnou – fenomenálnímu rozehrávači Jasonu Kiddovi je 37 let, Nowitzki v sezoně oslaví Kristova léta. "Ale já se cítím dobře. Těším se na výjimečný rok," oponuje Nowitzki.

Dirk Nowitzki (vlevo) z Dallasu Mavericks zakončuje přes Antonia McDyesse ze San Antonia SpursDirk Nowitzki z Dallasu Mavericks sleduje z lavičky vývoj duelu se San Antoniem SpursDirk Nowitzki z Dallasu Mavericks padá na palubovku poté, co byl zblokován v duelu se San Antoniem Spurs
Dirk Nowitzki (vpravo) z Dallasu Mavericks útočí přes Tima Duncana ze San Antonia SpursDirk Nowitzki (vlevo) z Dallasu Mavericks zakončuje přes Antonia McDyesse ze San Antonia SpursDirk Nowitzki (vlevo) z Dallasu Mavericks je faulován Antoniem McDyessem ze San Antonia Spurs

Kdyby dostal po sezoně prsten šampionů, bylo by to ocenění za dřinu i věrnost: v Dallasu je od roku 1998 a blíží se počtu 900 zápasů v základní části. Když jako dvacetiletý do NBA vstupoval, příliš si nevěřil – zato dnes se na týmovém poutači na webu Dallasu tyčí jako jediný vpředu, zatímco spoluhráči stojí za ním. Hvězda s velkým H.

Srovnání s NHL

V NHL působí 171 Evropanů. Jde tak pořád o značný nepoměr – i s přihlédnutím, že je hokejový kádr zhruba dvakrát větší než v NBA. Pořád by však platil poměr Evropanů zhruba 170:110 pro hokej.

Nowitzki nejen svými statistikami (má průměr přes 22 bodů na zápas) přispívá ke zlepšení pozic Evropanů v NBA. Průkopníky byla jména jako Kukoč, Petrovič či Sabonis, tehdy se však počítala v jednotkách. Dnes už by třeba Francouzi v NBA mohli složit vlastní tým – je jich 12 – a jména jako Pau Gasol, Andrej Kirilenko či Tony Parker jsou dávno zárukou kvality.

Recept od mistra řemesla Nowitzkého přitom zní relativně jednoduše: "Pořád na sobě pracuju, pořád se učím a snažím se držet své sebevědomí, co nejvýše to jde."

Syn házenkáře a basketbalistky už dokázal dotáhnout Německo ke světovému bronzu, válí v NBA, jestli stárne, tak do kvality. I díky tomu se Nowitzki – milovník knih, hry na saxofon a bojovník proti chudobě v Africe – znovu v prognózách objevuje mezi kandidáty na zisk MVP v této sezoně. On sám by to však jistě vyměnil za titul.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž