Pořád má zlatou ruku

N o v ý J i č í n - Basketbalista Mlékárny Kunín Josef Jelínek nastřílel v nejvyšší domácí soutěži už kolem osmi a půl tisíce bodů a v žebříčku elitních tuzemských střelců je sedmý. Ve středu byl s 28 body nejlepším střelcem sedmého kola nadstavbové části první ligy. V této sezoně nasbíral 437 bodů.

"Vrací se nám lehkost," řekl Jelínek po výhře nad USK Praha 80:65. V utkání proměnil z pěti trojkových pokusů čtyři, sedmkrát střílel za dva body, přičemž pětkrát byl úspěšný. Stoprocentní měl bilanci trestných hodů, využil všech šest. K tomu si připsal tři úspěšné obranné doskoky.

iBASKET: Proč Kunínu v předchozích zápasech chyběla lehkost?
JELÍNEK:
Hodně jsme dřeli fyzickou kondici, změnili jsme tréninkový režim, jenže se to nedařilo prodat v zápasech. Nyní je znát, že naše výkony jdou pomalu nahoru a budu rád, když forma bude gradovat v play off.

iBASKET: Z prvního místa jste však klesli až na čtvrté. Není to škoda? JELÍNEK: Jednou z příčin je právě velké tréninkové zatížení. Snažili jsme se hrát důrazně především v obraně, ale proti USK jsme po delší době předvedli, že jsme schopni i útočit. Vše částečně zavisí také na psychice. V předchozích kolech se nám nedařilo, tlak na hráče je velký, protože jsme tady od toho, abychom vyhrávali, jenže nám nic nešlo. K tomu se přidala zranění, mančaft nebyl pohromadě a i to dělalo problémy. Vítězství nad USK je odrazový můstek k tomu, abychom už zase začali vyhrát.

iBASKET: Jak moc vám bude chybět pivot Jiří Okáč, jenž má v sádře zraněný kotník a do konce sezony už zřejmě nenastoupí?
JELÍNEK:
Je to citelné oslabení, ale pokud budeme bojovat jako ve středu s USK, tak můžeme porazit kohokoliv. A když nějaký zápas prohrajeme, nemůžeme hned říkat, že už nebudeme hrát o titul. V play off se o něho popereme. Někdo může říct, že máme zkušený tým, ale zkušenost není jen otázka věku, ale i fyzičky a s tou se tělo musí vypořádat. Doufám, že už přichází doba, kdy si tělo odpočinulo a bude to v zápasech znát.

iBASKET: Co říkáte tomu, že se do čela soutěže vyhoupla Opava?
JELÍNEK:
Vyhrávala, proto je nahoře. Přeju jí to, ale věřím, že se potkáme v play off a že v něm budeme mít navrch.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon