Český mládežnický reprezentant Petr Šafarčík se pere s litevskou přesilou. S

Český mládežnický reprezentant Petr Šafarčík se pere s litevskou přesilou. S číslem 11 Augustinas Jankaitis. | foto: FIBA / ČBF / Václav Mudra

Tenhle zápas pomůže, slibuje kapitán Šafarčík po těsné prohře s Litvou

  • 0
Čekal se debakl. Čeští basketbalisté do 19 let měli do světového šampionátu vstoupit vysokou prohrou s Litvou, poskládanou z vicemistrů Evropy do 18 let z loňského roku. Namísto toho viděli diváci v pražské O2 areně boj. Domácí tým padl "jen" 74:77.

"Pomůže nám to získat sebevědomí," slibuje kapitán výběru Petr Šafarčík. Možná si v tu dobu také vzpomněl na rok starý debakl svého klubu USK Praha v euroligovém duelu s osmnáctiletými hráči ze Žalgirisu Kaunas.

"Zkrátka si z toho vezmeme pozitivní věci. Nebudeme se ohlížet za tím špatným. Bereme si, že jsme odehráli vyrovnaný zápas s obhájci titulu," dodal autor 12 českých bodů.

Zmiňovaný výkon katapultoval Šafarčíka po bok Adama Pecháčka na pozici druhého nejlepšího střelce domácího celku, ale jinak bude mít ke spokojenosti určitě daleko. Vždyť proměnil jen třetinu ze svých 15 střel.

A také se podílel na nezdařeném českém vstupu, kdy si svěřenci Petra Jachana vykopali desetibodovou jámu. "Nervozita tam byla," přiznal Šafarčík. "To je ale přirozené. Nastoupili jsme proti obhájcům a favoritům."

Pak se ale hostitelé chytli a odehráli parádní půlhodinu. "Trvalo nám to pár minut, kdy jsme zjistili, že s nimi prostě můžeme hrát vyrovnaně. A začali jsme dotahovat," nachází kapitán jednoduché vysvětlení, proč se mezera mezi oběma celky vynulovala.

I finálové minuty zhodnotil Petr Šafarčík lapidárně: "Na konci možná trochu došly síly."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž