Lukáš Kraus (vlevo) z Pardubic a útočí na novojičínský kolem Vaidotase Pečiukase.

Lukáš Kraus (vlevo) z Pardubic a útočí na novojičínský kolem Vaidotase Pečiukase. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Pardubičtí basketbalisté dobyli Nový Jičín a srovnali stav čtvrtfinále

  • 5
Basketbalisté Prostějova dál čekají na svého soupeře v semifinále ligy . Nový Jičín totiž nevyužil domácího prostředí a ve čtvrtém čtvrtfinále podlehl Pardubicím 67:80. Série je tak vyrovnaná 2:2.

Zajímavé je, že ani jedno z mužstev dosud nedokázalo vyhrát na domácí palubovce a posledního semifinalistu bude muset určit až pátý zápas 11. května v Pardubicích.

Na jasnou výhru hostů to přitom v Novém Jičíně nevypadalo. Pardubičtí v prvním poločase ani jednou nevedli, ale soupeři dovolili se vzdálit maximálně na sedmibodový rozdíl. "My jsme dneska měli taktiku se co nejdéle udržet v zápase. Doufat, že domácí znervózní, což se v nástupu do třetí čtvrtiny stalo," řekl pardubický kouč Jan Slowiak.

Po změně stran pak Pardubice domácí tým dokonale zaskočily a třetí čtvrtinu vyhrály 27:11 i díky skvělé obraně a čtyřem tříbodovým střelám, o které se rovným dílem podělili Američané Hampton a Wright. Hosté odskočili až do dvouciferného vedení, které už udrželi.

Domácí se často snažili o střelbu z dálky, ale z 21 pokusů dali jen tři trojky. "První půlka nám ještě vyšla, ale katastrofální třetí čtvrtina, jak v obraně, tak v útoku, nás stála výsledek. Ztráceli jsme míče, nebyli jsme schopni ohrozit koš," řekl domácí kouč Zbyněk Choleva.

Jeho protějšek se pozastavil nad situací, že ani jeden ze soupeřů není v této sérii schopen využít domácí prostředí. "Musím říct, že je to specifická situace, že jsme vždycky coby trenéři za hrdiny na nepřátelské palubovce. Doma jsme zatím za kašpárky. Nemá to logiku, myslím, že zodpovědnost oba týmy drtí. Když se má udělat rozhodující krok, tak ani jeden tým toho není schopen," uvedl Slowiak.

Čtvrtfinále ligy basketbalistů

Nový Jičín - Pardubice 67:80 (15:15, 37:32, 48:59)
Nejvíce bodů:
Channels 15, Muirhead a Pandula po 12 - Wright 23, Hampton 19, Arnold 16, Pospíšil 10. Rozhodčí: Dolinek, V. Lukeš, Holubek. Trestné hody: 23/22 - 27/22. Fauly: 25:24. Trojky: 3:6. Stav série 2:2.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž