Pardubice zlomila třetí čtvrtina

  • 1
Pardubice - Před pauzou se dvakrát přiblížili na rozdíl dvou bodů. "Jenže hned jsme udělali nějakou chybu," zalitoval trenér pardubických basketbalistů Ivan Vojtko. "A soupeř každou naši chybičku trestal," dodal pivot Štefan Svitek. Ještě do přestávky favorit navýšil svůj náskok na dvouciferné číslo. A ve druhé půli si dokráčel k přesvědčivé výhře.

Basketbalisté Synthesie na půdě mistra neuspěli. Z palubovky Nymburku odešli s porážkou 71:90.

„Mrzí mě, že jsme tady nezahráli tak dobře jako minule. Byl bych spokojený, kdyby byl konečný rozdíl kolem deseti bodů,“ pronesl Vojtko.

„Mohlo se nám to podařit i tentokrát. Škoda výpadku ve třetí čtvrtině, jinak jsme s Nymburkem sehráli vyrovnanou partii.“

Hosté, kteří poprvé nastoupili se slovenským křídlem Sýkorou, vstřelili první koš zápasu. Novotného trojka však byla jediným okamžikem, kdy okusili vedení. Nymburk záhy strhnul skóre na svou stranu a na začátku druhé čtvrtiny už odskočil na dvouciferný rozdíl.

„Trochu jsme spoléhali na to, že se soupeř bude šetřit před úterním zápasem v Poháru ULEB. K utkání však přistoupil profesionálně, bylo velice těžké se prosadit proti jeho vynikající obraně,“ řekl pardubický kapitán Jiří Novotný.

Přesto Synthesia dokázala své manko téměř vymazat. Těsně před koncem první půle se po koších Svitka dvakrát dotáhla na dvoubodový rozdíl. „Měli jsme problémy s doskoky. Proto se nás hosté bodově drželi,“ řekl nymburský kouč Muli Katzurin.

Ještě do přestávky však domácí svůj náskok zvýraznili. A ve třetí čtvrtině už dali jasně najevo, že se vítězství nenechají připravit. „Po přestávce jsme zlepšili výkon v obraně,“ pochvaloval si Katzurin.

„Když dobře bráníme, daří se nám i v útoku. Díky tomu jsme se dostali do rozhodujícího bodového trháku.“ Nymburský náskok rychle narůstal.

Ve 31. minutě zásluhou Macka překročil dvacet bodů. A o chvíli později po Bendově koši vystoupal na maximum. Domácí vedli už 77:51 a o vítězi bylo jasno. „Bylo to ale velmi těžké utkání. Pardubice se zápas od zápasu zlepšují,“ prohlásil Katzurin.

„Nymburk je ale momentálně lepší než my. Hraje výborný basketbal. Má defenzivní i ofenzivní sílu,“ oplatil Svitek kompliment.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž