Pardubický rozehrávač Jiří Welsch řídí hru.

Pardubický rozehrávač Jiří Welsch řídí hru. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Série nás stála víc sil, než jsme čekali, přiznal pardubický Welsch

  • 0
Na stěně nalevo od tribuny obsazené nejskalnějšími příznivci Beksy visel jako obvykle transparent: „Bekso, věříme ti! Fanklub“. I hlučná podpora věrných ve středu pomohla pardubickým basketbalistům obstát v sedmém čtvrtfinále play off proti Slunetě Ústí nad Labem, v bitvě nervů. Nebo možná spíš v bitvě s vlastními nervy.

„Pro nás všechny to byla vyčerpávající série. Stála nás víc sil, než jsme čekali. Až v sedmém zápase jsme potvrdili roli favoritů,“ ohlédl se v rozhovoru pro ČT za čtvrtfinále nejzkušenější pardubický hráč Jiří Welsch.

„Žádný zápas není lehký a o tomhle to platilo trojnásob. Byl to boj o každý centimetr hřiště. Rozhodoval každý útočný doskok, každý ‚mrtvý‘ balon,“ doplnil jej pivot Ondřej Kohout.

Jeho mužstvo sedmé utkání i díky nepřesným hodům soupeře z dálky utkání zahájilo ve velkém stylu, za moment vedlo 8:0 a kouč hostí Pištěcký si musel brát první time out.

Východočeši si však v dalších minutách počínali příliš bohorovně; sice často doskočili balon po neúšpěšné ústecké střele nebo o něj hostující hráče obrali, ale vzápětí jej sami hloupě ztratili.

Přesto to vypadalo, že jsou dobře nastartovaní, zkraje druhé čtvrtky po předchozím snížení Ústí vedli znovu o devět. Jenže pouhá jedna proměněná šestka jinak výtečného střelce Potočka po faulu na trojce předznamenala, co mělo následovat: trápení šutérů na obou stranách.

Markantnější bylo u Pardubic. Hráči nedávali dopichy, dvojtakty ani trestné hody. Ústecké Pandy toho využily a přitáhly se na čtyřbodový poločasový rozdíl. Skóre přitom bylo po dvaceti minutách zoufale nízko: 29:25 pro domácí.

Po přestávce měla Beksa opět velmi slibný nástup. V jeden moment si vypracovala dokonce jedenadvacetibodový polštář a před posledním dějstvím vedla o devatenáct.

Jenomže v závěrečné periodě byla znovu na dobré cestě náskok promrhat, v úvodu zmíněné nervy pracovaly. Ústí se dotáhlo na sedm bodů a s Beksou to vypadalo všelijak; Spearman však trojkou v ideální moment otupil nápor hostí a vzal jim naději na další fantastický obrat v zápase i postup.

„Zažili jsme malé deja vu, Ústí to zase stahovalo jako minule. Naštěstí střelou z dálky jsme rozhodli,“ oddechl si pardubický kapitán Radek Nečas.

Pardubice se tak v semifinále, hraném opět na čtyři vítězství, střetnou s Opavou, třetím týmem nadstavbové skupiny A1. Svojí výhrou rovněž definitivně určili semifinálového soka svitavským Turům: ti se v dalším kole play off utkají s mistrovským Nymburkem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž