Pardubický rozehrávač Lamb Autrey prochází mezi hráči Svitav. | foto: Lukáš Urban

Basketbalisté Pardubic ukázali Svitavám v derby týmový basketbal

  • 0
Zápas s výbornou diváckou kulisou, který v hale Dašická domácí Beksa ovládla jednoznačně 86:65. Takové bylo druhé basketbalové derby Pardubic se Svitavami v této sezoně.

Snad jen fakt, že borce z Beksy skoro půl zápasu lehce zlobila střelba z větší dálky, držel svitavské Tury nějaký čas v kontaktu. Jinak ale hrály prim takřka dokonalá obrana Pardubic, kterou by se obtížně prosekávalo i s mačetou v ruce, a jejich nápadité kombinace, zhusta oceňované potleskem. Svitavský kouč Lubomír Růžička time-outy opravdu nešetřil; jeho rady ale nebyly pranic platné.

„Jsme rádi, že jsme zopakovali týmový výkon z Minsku na obou polovinách hřiště, znovu jsme měli pět dvojciferných střelců. Míče nám šly dobře z ruky,“ liboval si pardubický asistent Tomáš Bartošek. „Klíčová byla třetí čtvrtina, ve které jsme na Svitavy tlačili a nutili je k těžkým střelám. Zároveň jsme správně vybíhali do protiútoků,“ pokračoval Bartošek.

Beksa Tury předčila ve dvou- i tříbodové střelbě; statistiky doskoků nebo míčových ztrát pak byly vyrovnané. Zásadní rozdíl? V počtu asistencí. Pardubice jich měly 22 a Svitavy jen 8, což byl podle trenéra Růžičky v utkání „kámen úrazu“.

„Pokud náš první rozehrávač (T. J. Bannister) skončí za dvacet minut na palubovce se skóre -22 a jeho náhradník (Petr Andres) s +3, tak to jasně vypovídá o tom, že příliš předržoval míč, a je to námět do dalšího tréninkového procesu,“ poznamenal Růžička.

„My jsme se na utkání chystali, ale bohužel jsme ho odehráli v tempu, které nám ve čtvrtek stačilo na výhru v poháru nad prvoligovým Novým Jičínem,“ dodal zklamaný trenér Svitav.

„Rozhodlo týmovější pojetí hry Pardubic,“ uvedl kapitán Turů Tomáš Teplý. „My jsme nedokázali dobře bránit a v útoku jsme si moc nepůjčili míč, takže jsme měli spoustu těžkých střel. Někdy jsme si dokonce ani střelu nevytvořili. Domácí nás v tom jasně přehráli,“ řekl.

Nehledě na výsledek se všichni aktéři shodli na tom, že kulisa klání, které přímo na tribunách sledovalo 1 250 lidí, byla parádní. Kotel hostí neúnavně povzbuzoval Tury i za krajně nepříznivého stavu.

„Derby bylo super, díky tomu se nám dobře hrálo,“ ocenil pardubický křídelník David Škranc. „Chtěl bych poděkovat fanouškům obou týmů za fantastickou atmosféru. Rád bych, abychom v podobné hráli všechny domácí zápasy,“ přál si kouč Bartošek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž