Daiquan Walker (v bílém) z Pardubic střílí na koš Charleroi.

Daiquan Walker (v bílém) z Pardubic střílí na koš Charleroi. | foto: FIBA / BK PardubiceAP

Tři čtvrtiny nadějí a pak výpadek. Pardubice na favorita nestačily

  • 0
Pardubičtí basketbalisté v domácím prostředí podlehli v úvodním duelu druhého kola kvalifikace FIBA Europe Cupu belgickému Charleroi 75:92, přestože po třech čtvrtinách drželi s favoritem remízový stav. Odveta se hraje ve středu 11. října na soupeřově palubovce.

Pardubice vstoupily do souboje s klubem, který se v letech 2011 a 2012 zúčastnil Euroligy, velice nadějně a rychle se ujaly vedení 10:1. Hosté však ukázali svou třídu a ještě v první části skóre otočili.

V následujících minutách to byl desetinásobný belgický šampion, kdo si udržoval mírné vedení, domácí se však dotáhli na konci prvního poločasu i v závěru třetí čtvrtiny. 

Po půlhodině hry byl na ukazateli nadějný stav 58:58.

Ve finálních deseti minutách však Pardubičtí selhali v defenzivě a hostujícímu celku dovolili, aby jim nastřílel 34 bodů a odvedl si jednoznačný výsledek.

Závěr zápasu patřil hostujícímu triu Scott Thomas (celkem 22 bodů, šest doskoků, čtyři asistence a čtyři zisky), Keaton Grant (18 bodů a sedm asistencí) a Jack Gibbs (15 bodů). 

Velmi dobrý zápas odehrál i slovenský obr Michael Fusek, proměnil všech pět svých střel z pole i jedinou šestku (11 bodů), přidal sedm doskoků i dominantní výkon v obraně vyšperkovaný dvěma bloky.

Domácí tahoun Dominez Burnett se dostal na 14 bodů, sedm asistencí a pět doskoků, Scott Martin zaznamenal 12 bodů a devět doskoků a Radek Nečas připojil sedm bodů a osm doskoků.

Lepší tým z dvojutkání druhého kola má základní skupinu FIBA Europe Cupu jistou. Pokud se Východočechům v Belgii nepovede smazat sedmnáctibodovou ztrátu z vlastního hřiště, ještě nejsou stoprocentně vyřazeni - do soutěže se mohou vrátit, pokud se někteří neúspěšní účastníci kvalifikace o Ligu mistrů svého místa v „poháru útěchy“ vzdají.

Kvalifikace o FIBA Europe Cup mužů

úvodní zápas 2. kola

JIP Pardubice - Proximus Spirou Charleroi 75:92 (16:19, 37:41, 58:58)
Nejvíce bodů:
Burnett 14, Martin 12, Potoček a Pandula po 9, Nečas, Půlpán a Walker po 7 - Thomas 22, Grant 18, Gibbs 15, Iarochevitch 12, Fusek 11, Tuttle 7.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž